Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


✅ Przepis na bułeczki

🔸 Składniki na 9 dużych bułeczek, po ok. 100 g każda

✅ Rozczyn*

🔸 Składniki:

◽ 15 g świeżych drożdży
◽ 1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
◽ pełna łyżka mąki pszennej
◽ 1 łyżeczka cukru

💭*Aby skrócić czas wyrastania do 1 godziny, możesz użyć 25 g drożdży. Możesz użyć również drożdży suchych w proporcji: 25 g drożdży świeżych = 1 opakowanie (7 g) drożdży suchych, czyli do przepisu potrzeba 1/2 opakowania drożdży suchych. Suche drożdże wsyp bezpośrednio do mąki, razem z pozostałymi składnikami (uwzględniając też te z rozczynu). Nie ma potrzeby robienia z nich rozczynu.

🔸 Sposób przygotowania:

Drożdże pokrusz na małe kawałeczki.

🔽

Zalej drożdże ciepłą, niegorącą wodą i dodaj cukier oraz mąkę.

🔽

Całość wymieszaj razem i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.

🔽

Rozczyn będzie gotowy do użycia, gdy utworzy na górze lekką piankę i zwiększy nieco swoją objętość.

✅ Ciasto na bułeczki śniadaniowe – z użyciem świeżych drożdży

🔸 Składniki:

◽ 1/2 kg mąki pszennej typ 550 (minus 1 łyżka na rozczyn)
◽ płaska łyżeczka soli (5 g)
◽ cały rozczyn
◽ 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 g)
◽ 5 łyżek oleju, np. rzepakowego (50 g)

🔸 Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z solą.

🔽

Dodaj ciepłe mleko i rozczyn. Całość najpierw nieco wymieszaj, a później zagnieć.

🔽

Gdy ciasto będzie lekko zagniecione, dodaj olej i dalej zagniataj, wyrabiając ciasto przez około 10 minut.

🔽

Gotowe ciasto zostaw w misce do wyrośnięcia na około 2 godziny (1 godzinę jeśli użyjesz więcej drożdży).

🔽

Ciasto wyjmij na stolnicę, lekko rozpłaszcz i podziel na 8 równych części.
Z każdej części uformuj bułeczkę, lekko ją spłaszczaj i odkładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

🔽

Bułeczki lekko posypuj mąką i nacinaj w połowie.
Tak przygotowane bułeczki odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

🔽

W międzyczasie piekarnik nagrzej do 200 st. C, grzałka górna i dolna (bez termoobiegu).

🔽

Na dnie piekarnika ustaw blaszkę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodę.

🔽

Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw do niego wyrośnięte bułeczki i piecz przez 20-25 minut.

🔽

Po upieczeniu, bułeczki wyjmij z piekarnika do przestudzenia.

Smacznego!

✅ Ciasto na bułeczki śniadaniowe – z użyciem drożdży suszonych

🔸 Składniki:

◽ 1/2 kg mąki pszennej typ 550 (minus 1 łyżka na rozczyn)
◽ pół opakowania suchych drożdży (3 – 4 g)
◽ płaska łyżeczka soli (5 g)
◽ 1 łyżeczka cukru (5 g)
◽ 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 g)
◽ 1/2 szklanki ciepłej wody (125 g)
◽ 5 łyżek oleju, np. rzepakowego (50 g)

🔸 Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj razem z suchymi drożdżami. Dodaje sól i cukier i ponownie wymieszaj.

🔽

Dodaj ciepłe mleko i ciepłą wodę. Całość najpierw nieco wymieszaj, a później zagnieć.

🔽

Gdy ciasto będzie w miarę jednolite, dodaj olej i dalej zagniataj, wyrabiając je około 10 minut.

🔽

Gotowe ciasto odstaw w misce do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny.
Wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na 8 równych części.
Z każdej części uformuj bułeczki, lekko je spłaszczaj i odkładaj na blachę do pieczenia.

🔽

Bułeczki lekko posyp mąką i nacinaj w połowie.
Tak przygotowane bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

🔽

W międzyczasie piekarnik nagrzej do 200 st. C, grzałka górna i dolna (bez termoobiegu).

🔽

Na dnie piekarnika ustaw blaszkę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodę.

🔽

Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw do niego wyrośnięte bułeczki i piecz przez 20-25 minut.

🔽

Po upieczeniu bułeczki od razu wyjmij bułeczki z piekarnika.

Smacznego!

#orchideli #bułeczki #cremedelacreme #sniadaniemistrzow #wypieki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments