Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com

✅ Przepis na babkę łaciatą
🔸 na podłużną keksówkę 12 × 27 cm

▫️ 4 jajka L
▫️ 2/3 szklanki cukru (150 g)
▫️ aromat lub ekstrakt waniliowy
▫️ 1 kostka masła (200 g)
▫️ 2 szklanki mąki typ 450-550 (300 g)
▫️ 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
▫️ 1/3 szklanki mleka (100 ml)
▫️ 1 pełna łyżka kakao (10-15 g)
▫️ 1 łyżka mąki (10 g, dodatkowo)
✅ Przygotowanie
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło rozpuść i przestudź. Może być lekko ciepłe, nie może być gorące. Keksówkę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
🔽
Piekarnik zacznij nagrzewać do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Całe jajka i cukier oraz kilka kropli aromatu waniliowego lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego ubijaj razem przez 5 minut na wysokich obrotach miksera.
🔽
Następnie dolej przestudzone masło i krótko wymieszaj.
🔽
Mikser odstaw na bok i dodaj przesianą mąkę z proszkiem i całość wymieszaj łyżką, trzepaczką lub szpatułką.
🔽
Na koniec dolej jeszcze mleko, całość ponownie wymieszaj.
🔽
Gdy ciasto będzie jednolite, podziel je na pół. Do jednej części dodaj kakao, wymieszaj.
Do drugiej dodaj 1 łyżkę mąki i również wymieszaj.
🔽
Zaczynając od jasnego, ciasto wykładaj częściami na zmianę do keksówki, delikatnie rozsmarowując warstwy ciasta.
Na koniec możesz jeszcze przemieszać warstwy drewnianym patyczkiem lub trzonkiem łyżki.
🔽
Gotowe ciasto od razu wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka.
🔽
Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i zostaw do wystudzenia.
Następnie polej czekoladą i posyp migdałami.

✅ Polewa czekoladowa
▫️ 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
▫️ 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (20 g)
▫️ kawałki lub płatki migdałów do dekoracji
✅ Przygotowanie
Czekoladę posiekaj i rozpuść powoli, nie podgrzewając za mocno, bo czekolada się zwarzy.
🔽
Następnie dolej olej i całość wymieszaj.
🔽
Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta i od razu posyp migdałami.
🔽
Gdyby polewa spływała z ciasta, odczekaj 5-10 minut, aby czekolada mocnej zastygła.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze