💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com
✅ Przepis na bułki grahamki
🔸 na 8 – 9 sztuk
◽ 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
◽ 250 g mąki pszennej (typ 550)
◽ 330 ml ciepłej wody (1 + 1/3 szklanki)
◽25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
◽4 łyżki oleju (40 g)
◽1 i 1/2 łyżeczki soli (7 g)
◽1 łyżeczka cukru (5 g)
✅ Przygotowanie
Świeże drożdże wkrusz do miski, dodaj cukier, 1/3 szklanki wody i 2 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
🔽
Jeśli używasz drożdży suszonych, dodaj je bezpośrednio do mąki.
🔽
Obie mąki wsyp do misy miksera, dodaj pozostałą wodę, sól, olej i wyrośnięty rozczyn.
Ciasto wyrabiaj przez 10 – 15 minut. Przełóż do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
🔽
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na omączoną stolnicę i krótko zagnieć.
Następnie podziel na 9 równych części.
🔽
Każdą część uformuj w okrągłą bułkę, zawijając brzegi ciasta do środka i nadając bułeczce okrągły kształt. Dodatkowo uformowaną bułeczkę spłaszcz, aby bułki nie zaokrągliły się za mocno w trakcie wyrastania.
🔽
Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem blasze z piekarnika i odstaw do ponownego wyrastania na 30 minut.
🔽
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 180 st. C z termoobiegiem.
🔽
Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je ciepłym mlekiem i posyp ziarnami słonecznika i wstaw do nagrzanego piekarnika. Bułeczki piecz przez 20-25 minut lub do momentu gdy wierzch nabierze lekko brązowego koloru.