Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


Tort z kremem waniliowym i truskawkami

鉁 Przepis na biszkopt
馃敹 tortownica 24 cm
鈼 5 jajek L
鈼 2/3 szklanki cukru (130 g)
鈼 ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy/wanilinowy
鈼 2/3 szklanki m膮ki typ 450 (100 g)
鈼 2 budynie waniliowe bez cukru (2 脳 40 g)
鈼 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia (4 g)
鉁旓笍 Dno tortownicy wy艂贸偶 papierem do pieczenia, bok贸w niczym nie smaruj. Piekarnik nagrzej do 160 st. C grza艂ka g贸ra-d贸艂 bez termoobiegu.
鉁旓笍 Bia艂ka dok艂adnie oddziel od 偶贸艂tek i ubij na sztywno.
鉁旓笍 Do ubitych bia艂ek dodaj po 1 艂y偶ce cukier, ca艂y czas ubijaj膮c. Kiedy dodasz ca艂y cukier, ubijaj oko艂o 8 minut mikserem planetarnym na 艣rednich obrotach, mikserem r臋cznym oko艂o 10 minut na najwy偶szych obrotach.
鉁旓笍 Nast臋pnie zmniejsz obroty miksera i po 1 dodaj 偶贸艂tka, dolej 艂y偶k臋 ekstraktu i zn贸w kr贸tko wymieszaj.
鉁旓笍 Po tym czasie mikser odstaw na bok i po 2-3 艂y偶ki dodaj wymieszan膮 wcze艣niej m膮k臋 z budyniem i proszkiem, za ka偶dym razem delikatnie mieszaj膮c.
鉁旓笍 Gotowe ciasto przelej do blaszki, wyr贸wnaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika.Piecz na drugim poziomie od do艂u przez 40 minut.
鉁旓笍 Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do wystudzenia, nast臋pnie przekr贸j na trzy blaty.

鉁 Nas膮czenie do biszkoptu
鈼 1 pe艂na szklanka przegotowanej wody (300 ml)
鈼 2 艂y偶eczki cukru (do smaku)
鈼 sok z 1/2 cytryny (do smaku)
鉁旓笍 Wszystkie sk艂adniki wymieszaj i odstaw na czas przygotowania kremu.

鉁 Krem waniliowy
鈼 2 szklanki mleka 2% lub 3,2% (500 ml)
鈼 ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy/wanilinowy
鈼 1/2 szklanki cukru (100 g)
鈼 4 偶贸艂tka (jajka L)
鈼 1 pe艂na 艂y偶ka m膮ki pszennej (20 g)
鈼 1 pe艂na 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej (25 g)
鈼 4 艂y偶eczki 偶elatyny (20 g)
鈼 500 g serka mascarpone
鈼 ok. 1 kg truskawek
鉁旓笍 Mleko, cukier, cukier waniliowy, 偶贸艂tka, m膮k臋 pszenn膮 i m膮k臋 ziemniaczan膮 wymieszaj razem w garnku, nie podgrzewaj膮c. Mieszaj do momentu, a偶 wszystko b臋dzie jednolite.
鉁旓笍 Nast臋pnie ca艂o艣膰 zagotuj na wolnym ogniu, ca艂y czas mieszaj膮c.
鉁旓笍 Zagotowany budy艅 przykryj szczelnie foli膮 i odstaw do ca艂kowitego wystudzenia.
鉁旓笍 W mi臋dzyczasie truskawki umyj i pokr贸j na drobne kawa艂ki.
鉁旓笍 Gdy budy艅 wystygnie, 偶elatyn臋 rozpu艣膰 w 1/3 szklanki gor膮cej wody (80 ml).
鉁旓笍 Nast臋pnie kr贸tko zmiksuj budy艅 i dolej gor膮c膮 偶elatyn臋, ca艂y czas ucieraj膮c.
鉁旓笍 Na koniec dodaj oba serki mascarpone (moje by艂y z lod贸wki) i chwil臋 ucieraj, tak aby powsta艂 jednolity krem.
鉁旓笍 Blat biszkoptu u艂贸偶 w rancie, nas膮cz 1/3 ponczu, wy艂贸偶 po艂ow臋 truskawek i po艂ow臋 kremu.
Ca艂o艣膰 przykryj kolejnym blatem biszkoptu i powt贸rz wszystkie czynno艣ci.
鉁旓笍 Nast臋pnie ca艂o艣膰 wstaw do lod贸wki na minimum 2-3 godziny lub d艂u偶ej je艣li masz tak膮 mo偶liwo艣膰.

鉁 Tynk do tortu
鈼 500 g mascarpone, dobrze sch艂odzonego
鈼 250 g 艣mietanki 36%, dobrze sch艂odzonej
鈼 100 g bia艂ej czekolady + 100 g 艣mietanki 36%
鉁旓笍 Czekolad臋 posiekaj, dolej 100 g 艣mietanki 36% i ca艂o艣膰 rozpu艣膰, podgrzewaj膮c powoli. Nast臋pnie odstaw do wystudzenia.
鉁旓笍 Sch艂odzone 250 g 艣mietanki 36% i mascarpone wrzu膰 do misy miksera i ubijaj prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj wystudzon膮 czekolad臋 i ca艂o艣膰 kr贸tko ubijaj.
鉁旓笍 Zastygni臋ty tort wyjmij z rantu i pokryj niezbyt grub膮 warstw膮 kremu (wierzch i boki). Nast臋pnie wstaw do lod贸wki razem z pozosta艂ym kremem na 20-30 minut (mo偶na d艂u偶ej).
鉁旓笍 Gdy pierwsza warstwa kremu si臋 sch艂odzi, na艂贸偶 kolejn膮, tym razem grubsz膮 warstw臋 kremu, wyr贸wnuj膮c ca艂o艣膰.
鉁旓笍 Nast臋pnie udekoruj wierzch zgodnie z upodobaniami, sp贸d bezik贸w smaruj膮c czekolad膮, aby odizolowa膰 je od kremu.
鉁旓笍 Gotowy tort wstaw do lod贸wki na ca艂膮 noc, aby dobrze zastyg艂.

鉁 Bezy
鈼 4 du偶e bia艂ka (2/3 szklanki, 160 g)
鈼 260 g drobnego cukru (1 i 1/3 szklanki)
鈼 1 艂y偶eczka soku z cytryny (5 ml)
鈼 barwnik spo偶ywczy w 偶elu (dowolny kolor, w mnie r贸偶owy)
鉁旓笍 Do szklanej lub metalowej miski wlej bia艂ka i dodaj ca艂y cukier. Misk臋 ustaw nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 ma艂膮 ilo艣ci膮 wody (dno miski nie mo偶e dotyka膰 wody).
鉁旓笍 Ca艂y czas mieszaj膮c trzepaczk膮 (bez ubijania), podgrzewaj bia艂ka z cukrem, a偶 cukier ca艂kowicie rozpu艣ci si臋 w bia艂kach.
鉁旓笍 Gdy tak si臋 stanie, przelej ca艂o艣膰 do misy miksera i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, a偶 piana b臋dzie puszysta i bardzo sztywna (ok. 15 minut).
鉁旓笍 W mi臋dzyczasie piekarnik nagrzej do 100 st. C z termoobiegiem, blach臋 z piekarnika wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
鉁旓笍 Nast臋pnie cz臋艣膰 piany prze艂贸偶 do r臋kawa cukierniczego z dowoln膮 tylk膮 i wyciskaj na wy艂o偶onej papierem blasze z piekarnika kszta艂ty. Do pozosta艂ej bezy dodaj odrobin臋 barwnika, tak aby powsta艂 jasny kolor i zn贸w wyciskaj beziki.
鉁旓笍 Gotowe beziki wstaw do nagrzanego piekarnika, temperatur臋 obni偶 do 100 st. C i bezy susz w ten spos贸b przez 2,5 godziny lub d艂u偶ej. Beziki najlepiej jest suszy膰 z termoobiegiem.
鉁旓笍 Po wysuszeniu beziki zostaw w zamkni臋tym piekarniku na 2-3 godziny.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments