Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Tort z kremem waniliowym i truskawkami

✅ Przepis na biszkopt
🔶 tortownica 24 cm
◽ 5 jajek L
◽ 2/3 szklanki cukru (130 g)
◽ ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy/wanilinowy
◽ 2/3 szklanki mąki typ 450 (100 g)
◽ 2 budynie waniliowe bez cukru (2 × 40 g)
◽ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
✔️ Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Piekarnik nagrzej do 160 st. C grzałka góra-dół bez termoobiegu.
✔️ Białka dokładnie oddziel od żółtek i ubij na sztywno.
✔️ Do ubitych białek dodaj po 1 łyżce cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodasz cały cukier, ubijaj około 8 minut mikserem planetarnym na średnich obrotach, mikserem ręcznym około 10 minut na najwyższych obrotach.
✔️ Następnie zmniejsz obroty miksera i po 1 dodaj żółtka, dolej łyżkę ekstraktu i znów krótko wymieszaj.
✔️ Po tym czasie mikser odstaw na bok i po 2-3 łyżki dodaj wymieszaną wcześniej mąkę z budyniem i proszkiem, za każdym razem delikatnie mieszając.
✔️ Gotowe ciasto przelej do blaszki, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika.Piecz na drugim poziomie od dołu przez 40 minut.
✔️ Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do wystudzenia, następnie przekrój na trzy blaty.

✅ Nasączenie do biszkoptu
◽ 1 pełna szklanka przegotowanej wody (300 ml)
◽ 2 łyżeczki cukru (do smaku)
◽ sok z 1/2 cytryny (do smaku)
✔️ Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na czas przygotowania kremu.

✅ Krem waniliowy
◽ 2 szklanki mleka 2% lub 3,2% (500 ml)
◽ ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy/wanilinowy
◽ 1/2 szklanki cukru (100 g)
◽ 4 żółtka (jajka L)
◽ 1 pełna łyżka mąki pszennej (20 g)
◽ 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)
◽ 4 łyżeczki żelatyny (20 g)
◽ 500 g serka mascarpone
◽ ok. 1 kg truskawek
✔️ Mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszaj razem w garnku, nie podgrzewając. Mieszaj do momentu, aż wszystko będzie jednolite.
✔️ Następnie całość zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
✔️ Zagotowany budyń przykryj szczelnie folią i odstaw do całkowitego wystudzenia.
✔️ W międzyczasie truskawki umyj i pokrój na drobne kawałki.
✔️ Gdy budyń wystygnie, żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody (80 ml).
✔️ Następnie krótko zmiksuj budyń i dolej gorącą żelatynę, cały czas ucierając.
✔️ Na koniec dodaj oba serki mascarpone (moje były z lodówki) i chwilę ucieraj, tak aby powstał jednolity krem.
✔️ Blat biszkoptu ułóż w rancie, nasącz 1/3 ponczu, wyłóż połowę truskawek i połowę kremu.
Całość przykryj kolejnym blatem biszkoptu i powtórz wszystkie czynności.
✔️ Następnie całość wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny lub dłużej jeśli masz taką możliwość.

✅ Tynk do tortu
◽ 500 g mascarpone, dobrze schłodzonego
◽ 250 g śmietanki 36%, dobrze schłodzonej
◽ 100 g białej czekolady + 100 g śmietanki 36%
✔️ Czekoladę posiekaj, dolej 100 g śmietanki 36% i całość rozpuść, podgrzewając powoli. Następnie odstaw do wystudzenia.
✔️ Schłodzone 250 g śmietanki 36% i mascarpone wrzuć do misy miksera i ubijaj prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj wystudzoną czekoladę i całość krótko ubijaj.
✔️ Zastygnięty tort wyjmij z rantu i pokryj niezbyt grubą warstwą kremu (wierzch i boki). Następnie wstaw do lodówki razem z pozostałym kremem na 20-30 minut (można dłużej).
✔️ Gdy pierwsza warstwa kremu się schłodzi, nałóż kolejną, tym razem grubszą warstwę kremu, wyrównując całość.
✔️ Następnie udekoruj wierzch zgodnie z upodobaniami, spód bezików smarując czekoladą, aby odizolować je od kremu.
✔️ Gotowy tort wstaw do lodówki na całą noc, aby dobrze zastygł.

✅ Bezy
◽ 4 duże białka (2/3 szklanki, 160 g)
◽ 260 g drobnego cukru (1 i 1/3 szklanki)
◽ 1 łyżeczka soku z cytryny (5 ml)
◽ barwnik spożywczy w żelu (dowolny kolor, w mnie różowy)
✔️ Do szklanej lub metalowej miski wlej białka i dodaj cały cukier. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się małą ilością wody (dno miski nie może dotykać wody).
✔️ Cały czas mieszając trzepaczką (bez ubijania), podgrzewaj białka z cukrem, aż cukier całkowicie rozpuści się w białkach.
✔️ Gdy tak się stanie, przelej całość do misy miksera i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż piana będzie puszysta i bardzo sztywna (ok. 15 minut).
✔️ W międzyczasie piekarnik nagrzej do 100 st. C z termoobiegiem, blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
✔️ Następnie część piany przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskaj na wyłożonej papierem blasze z piekarnika kształty. Do pozostałej bezy dodaj odrobinę barwnika, tak aby powstał jasny kolor i znów wyciskaj beziki.
✔️ Gotowe beziki wstaw do nagrzanego piekarnika, temperaturę obniż do 100 st. C i bezy susz w ten sposób przez 2,5 godziny lub dłużej. Beziki najlepiej jest suszyć z termoobiegiem.
✔️ Po wysuszeniu beziki zostaw w zamkniętym piekarniku na 2-3 godziny.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments