Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚

✅ Przepis na JABŁECZNIK
🔶 na blachę 20 × 30 cm

✅ JABŁKA
◽ 1,5 – 2 kg kwaśnych jabłek
◽ 4 łyżki cukru (do smaku)
◽ sok z 1/2 cytryny
◽ 2-3 łyżki kaszy manny

✅ Przygotowanie
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ilość jabłek podanych w przepisie jest ważona przed ich obraniem.
🔽
Dodaj cukier. Ilość cukru będzie zależała od kwaśności jabłek. Można go dodać więcej, można dodać mniej lub wcale nie dodawać.
🔽
Dolej sok wyciśnięty z połowy cytryny i całość wymieszaj, podgrzewając.
Jabłka podgrzewaj przez 10-15 minut lub do momentu, gdy cały sok wyparuje.
🔽
Na koniec dodaj kaszę mannę, całość wymieszaj. Jeśli twoje jabłka mają dużo soku, kaszy możesz dodać nieco więcej, aby je zagęścić.
🔽
Następnie zdejmij je z ognia i pozwól im przestygnąć. W międzyczasie przygotuj ciasto. Jabłka w chwili wykładania na ciasto mogą być ciepłe.

✅ CIASTO
◽ 5 jajek L
◽ 3/4 szklanki cukru (180 g)
◽ 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
◽ 1 szklanka mąki ziemniaczanej (180 g)
◽ łyżeczka proszku do pieczenia
◽ 1/2 szklanki oleju (100 g)

✅ Przygotowanie
Składniki na jabłecznik powinny mieć temperaturę pokojową.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 160 st. C z termoobiegiem.
🔽
Do misy miksera wbij całe jajka, dodaj cukier i całość ubijaj na wysokich obrotach miksera przez 15 minut. Mikserem ręcznym na najwyższych obrotach możliwych również 15 minut.
🔽
Gdy piana zrobi się jasna i wyraźnie zwiększy swoją objętość, zmniejsz obroty miksera i powoli wlej olej. Jeśli w trakcie lub pod dodaniu oleju piana znacznie opadła (zmniejszyła objętość co najmniej o połowę) oznacza to, że jajka nie były wystarczająco dobrze ubite.
🔽
Gdy dodasz cały olej, wyłącz mikser i do piany przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj ręcznie, delikatnie sięgając dna.
🔽
Gdy ciasto będzie jednolite, połowę przełóż do przygotowanej blachy, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu. Spód podpiekaj przez 20 minut. W międzyczasie pozostałe ciasto odstaw na bok i nie poruszaj nim, ani nie mieszaj go.
🔽
Gdy spód będzie podpieczony, ostrożnie wyjmij go z piekarnika i wyłóż na niego całe przestudzone jabłka, układając je po 1-2 łyżki obok siebie i rozsmarowując. Następnie na jabłka wylej pozostałe ciasto (bez mieszania). Całość wyrównaj i wstaw do gorącego piekarnika.
🔽
Jabłecznik piecz na drugim poziomie od dołu przez 45 minut w temperaturze 175 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i wystudź. Następnie wierzch posyp cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments