Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


馃挏Wi臋cej przepis贸w znajdziesz w moich ksi膮偶kach馃挏
馃摎 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com

鉁 Przepis na babk臋 orzechow膮
馃敻na form臋 do babki 22-24 cm
鈼 1 kostka mi臋kkiego mas艂a (200 g)
鈼 2/3 szklanki cukru (150 g)
鈼 4 du偶e jajka L
鈼 1/3 szklanki mleka (100 ml)
鈼 1 i 1/4 szklanki m膮ki typ 450-550 (200 g)
鈼 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia (10 g)
鈼 200 g orzech贸w w艂oskich lub laskowych, drobno zmielonych

鉁 Przygotowanie
Sk艂adniki do ciasta powinny mie膰 temperatur臋 pokojow膮. Form臋 do babki dok艂adnie wysmaruj mas艂em.
馃斀
Piekarnik nagrzej do 180 st. C grza艂ka g贸rna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
馃斀
Mi臋kkie mas艂o utrzyj z cukrem przez 3-5 minut.
Nast臋pnie dodaj jajka, po jednym na raz, ucieraj膮c przez 1-2 minuty po ka偶dym dodanym jajku.
馃斀
Dodaj w kilku podej艣ciach przesian膮 m膮k臋 z proszkiem i mleko, kr贸tko mieszaj膮c. Na koniec dosyp zmielone orzechy i ca艂o艣膰 ponownie kr贸tko wymieszaj.
馃斀
Gotowe ciasto od razu prze艂贸偶 do przygotowanej formy, wyr贸wnaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od do艂u. Babk臋 piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
馃斀
Po upieczeniu od razu wyjmij j膮 z piekarnika i zostaw na 15 minut, aby przestyg艂a.
Nast臋pnie odwr贸膰 do g贸ry dnem i wyjmij z formy.

Piecz 180 st. C grza艂ka g贸rna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem przez 50-60 minut.

鉁 Polewa z bia艂ej czekolady
鈼 150 g bia艂ej czekolady
鈼 2 艂y偶ki oleju s艂onecznikowego lub rzepakowego (20 g)
鈼 posiekane orzechy lub migda艂y do dekoracji

鉁 Przygotowanie
Czekolad臋 posiekaj drobno i rozpu艣膰 w mikrofal贸wce lub w k膮pieli wodnej.
馃斀
Nast臋pnie dolej olej i ca艂o艣膰 wymieszaj.
馃斀
Gdyby polewa by艂a za rzadka, odczekaj 5-10 minut, zanim polejesz ni膮 ciasto.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments