💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com
✅ Przepis na babkę orzechową
🔸na formę do babki 22-24 cm
◽ 1 kostka miękkiego masła (200 g)
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ 4 duże jajka L
◽ 1/3 szklanki mleka (100 ml)
◽ 1 i 1/4 szklanki mąki typ 450-550 (200 g)
◽ 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
◽ 200 g orzechów włoskich lub laskowych, drobno zmielonych
✅ Przygotowanie
Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem.
🔽
Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Miękkie masło utrzyj z cukrem przez 3-5 minut.
Następnie dodaj jajka, po jednym na raz, ucierając przez 1-2 minuty po każdym dodanym jajku.
🔽
Dodaj w kilku podejściach przesianą mąkę z proszkiem i mleko, krótko mieszając. Na koniec dosyp zmielone orzechy i całość ponownie krótko wymieszaj.
🔽
Gotowe ciasto od razu przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu. Babkę piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
🔽
Po upieczeniu od razu wyjmij ją z piekarnika i zostaw na 15 minut, aby przestygła.
Następnie odwróć do góry dnem i wyjmij z formy.
Piecz 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem przez 50-60 minut.
✅ Polewa z białej czekolady
◽ 150 g białej czekolady
◽ 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (20 g)
◽ posiekane orzechy lub migdały do dekoracji
✅ Przygotowanie
Czekoladę posiekaj drobno i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
🔽
Następnie dolej olej i całość wymieszaj.
🔽
Gdyby polewa była za rzadka, odczekaj 5-10 minut, zanim polejesz nią ciasto.