Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


✅ Składniki
◽️ 1 duża dynia hokkaido lub 2-3 mniejsze sztuki
◽️ blender ręczny lub duże sito
◽️ woreczki/słoiczki do zamrożenia puree

Uwagi
🔽
Do zrobienia purée możesz użyć dowolnej dyni. Używam odmiany hokkaido, ponieważ jest bardzo smaczna (słodka) i ma przepiękny intensywny kolor, który utrzymuje się w cieście. Dodatkowo ma ona gęsty miąższ, dzięki czemu purée również jest gęste.
🔽
Purée z dyni możesz przygotować również w większej ilości, na dwóch blachach równocześnie. Wtedy do pieczenia najlepiej wykorzystać jest funkcję termoobiegu a w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.
🔽
Jeśli ci się nie śpieszy, dynię możesz też piec 20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ją w zamkniętym piekarniku na 1-2 godziny, aby zmiękła i wystygła.

Przygotowanie
🔽
Dynię umyj dokładnie i osusz. Dyni wcześniej nie obieram, ponieważ łatwiej mi jest to zrobić po jej upieczeniu, kiedy jest już miękka.
🔽
Następnie umytą dynię przekrój na pół i łyżką dokładnie wyjmij cały miękki środek z pestkami.
Pustą dynię pokrój na mniejsze kawałki (powinny być w miarę równe, nie muszą być bardzo małe).
🔽
Pokrojone kawałki ułóż na wyłożonej papierem blasze z piekarnika. Kawałki mogą się stykać, mogą też zachodzić jeden na drugi. Ważne jest, tylko aby nie układać zbyt grubej warstwy (np. jeden na drugim), aby wszystko równo się upiekło.
🔽
Następnie całą blachę szczelnie przykryj folią aluminiową i całość wstaw do nagrzanego piekarnika (u mnie drugi poziom od dołu). Dynię piecz przez 30-40 minut w temp. 180 st. C grzałka góra-dół z lub bez termoobiegu (tutaj nie ma to znaczenia).
🔽
W trakcie pieczenia (po 20-30 minutach) możesz sprawdzić widelcem, czy dynia jest miękka. Jeśli jest upieczona, blachę wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie.
🔽
Następnie małym nożem odkrój skórkę z każdego kawałka i całość zblenduj lub przetrzyj przez sito.
🔽
Gotowym purée napełniaj przygotowane woreczki lub słoiczki. Ja odważam po 200 g do każdego woreczka, dzięki czemu mam gotową porcję do upieczenia ciasta dyniowego.
🔽
Poporcjowane purée włóż do zamrażalnika. Możesz je przechowywać od 6 miesięcy nawet do roku.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze