Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Przepis na aromatyczne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami 🍑. Pozostaje świeże nawet następnego dnia po upieczeniu dzięki dyniowemu purée 🧡

✅ Przepis na ciasto
🔸 Składniki na blachę 20 x 30 cm

◽ 4 szklanki mąki typ 500-550 (600 g)
◽ 20 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych 7-8 g)
◽ 1/2 szklanki cukru (100 g)
◽ 3/4 szklanki mleka (200 ml)
◽ 2/3 szklanki purée z dyni (200 g)
◽ 60 g roztopionego masła
◽ szczypta soli
◽ 1 puszka brzoskwiń w zalewie (800 g)

✅ Przepis na kruszonkę
◽ 100 g miękkiego masła
◽ 80 g cukru pudru (2/3 szklanki)
◽ 180 g mąki (1 szklanka + 2 łyżki)

✅ Uwagi przed pieczeniem:
📌 Wszystkie składniki do ciasta powinny być ogrzane lub przynajmniej w temperaturze pokojowej.
📌 Szklanka ma pojemność 240 ml.
📌 🧡 Purée z dyni powinno być gęste. Jeśli twoje jest raczej rzadkie, dodaj więcej mąki do ciasta. Wskazówki jak przygotować purée z dyni znajdziesz na stronie Orchideli i w poprzednich Shorts.
📌 Zamiast brzoskwiń możesz użyć 3-4 jabłek. Jabłka obierz i pokrój na ósemki.

🔸 Wykonanie
Jeśli używasz ŚWIEŻYCH drożdży, zrób najpierw rozczyn: do miski wlej ciepłe mleko (ok. 35 st. C), dodaj 1 łyżkę cukru i pokrusz drożdże. Składniki na rozczyn weź z tych odważonych do ciasta. Całość wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodaj 2 bardzo pełne łyżki mąki i całość mieszaj do momentu, aż nie będzie grudek mąki. Gotowy rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie powinien wyraźnie zgęstnieć i może nieco urosnąć.

🔽
Jeśli używasz drożdży SUSZONYCH, dodaj je do ciepłego mleka i wymieszaj. Całość odstaw na 10-15 minut. Ta mieszanka w tym czasie nie zmieni swojej konsystencji, tutaj chodzi tylko o namoczenie drożdży.

🔽
Gdy rozczyn wyrośnie, do misy miksera przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i przecier z dyni oraz cały wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiaj na niskich/ średnich obrotach hakiem do zagniatania przez 5-6 minut.

🔽
Następnie zmniejsz obroty do najniższych, dolej rozpuszczone masło i kontynuuj wyrabianie na niskich obrotach jeszcze około 5 minut. W tym czasie cały tłuszcz powinien się wchłonąć w ciasto.

🔽
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 40 minut. Czas wyrastania tego ciasta jest zdecydowanie krótszy niż przy standardowych ciastach drożdżowych.

🔽
W międzyczasie brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój każdą połówkę brzoskwini na 0,5 cm plasterki.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do wyłożonej papierem blachy i wyrównaj z grubsza na tyle na ile jest to możliwe, „dopychając” ciasto do rogów blachy. Następnie na wierzchu ułóż kawałki brzoskwiń, lekko wciskając je w ciasto. Całość odstaw do ponownego wyrastania na 15 minut.

🔽
W międzyczasie przygotuj kruszonkę, mieszając jej składniki palcami.

🔸 Pieczenie
Kiedy odstawisz ciasto do drugiego wyrastania, zacznij również nagrzewać piekarnik: 180 st. C grzałka góra-dół bez termoobiegu lub 165 -170 st. C z termoobiegiem, tylko jeśli nie masz możliwości jego wyłączenia.
Wyrośnięte ciasto posyp obficie kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Drożdżówkę piecz na drugim poziomie od dołu przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostateczny czas jak i temperatura pieczenia, zawsze zależą od piekarnika. U mnie czas pieczenia wyniósł 45 minut.

🔽
Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika. Drożdżówka powinna wystygnąć, zanim ją ukroisz. Krojenie gorącego ciasta drożdżowego może spowodować zakalec w miejscu krojenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments