Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


✅ Przepis na faworki drożdżowe

🔸 Składniki ok. 25 dużych faworków
◽ 3 szklanki mąki pszennej typ 500–550 (500 g)
◽ 1 szklanka mleka (250 ml)
◽ 25 g drożdży świeżych (lub 1 opakowanie drożdży suszonych)
◽ 2 łyżka cukru (20 g)
◽ cukier waniliowy lub wanilinowy
◽ szczypta soli
◽ 2 jajka
◽ 100 g rozpuszczonego masła
◽ 1 łyżka spirytusu lub octu
dodatkowo
◽ olej lub smalec do smażenia

🔸 Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
🔽
Mleko podgrzej tak, aby było letnie lub lekko ciepłe.
🔽
Do połowy mleka dodaj pokruszone świeże drożdże, 1 łyżkę cukru i 1-2 łyżki mąki.
🔽
Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby rozczyn podrósł.
Jeśli używasz drożdży suszonych wsyp je do ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
🔽
Mąkę przesiej z solą do miski lub misy miksera. Dodaj jajka rozbite widelcem z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym (lub wanilinowym), cały wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko oraz spirytus (lub ocet).
🔽
Całość wyrabiaj przez 10 minut (możesz w mikserze planetarnym). Dolej rozpuszczone i przestudzone masło i kontynuuj wyrabianie jeszcze około 5 minut. Po tym czasie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
🔽
Gdy tak się stanie, wyjmij je na posypaną mąką stolnicę, zagnieć lekko i krótko. Następnie rozwałkuj na grubość 6-7 mm i pokrój na podłużne paski szerokości około 5 cm.
🔽
Każdy z pasków potnij na mniejsze kawałki długości około 10–12 cm. Następnie na środku zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden koniec ciasta, tak aby powstał faworek.
Tak uformowane faworki zostaw na chwilę na stolnicy. W międzyczasie rozgrzej tłuszcz. Gdy tłuszcz osiągnie temperaturę 175℃, wrzucaj powoli faworki i smaż 2-3 minuty z każdej strony.
🔽
Usmażone faworki wyjmij na papierowy ręcznik i pozwól im przestygnąć. Wierzch polukruj lub posyp cukrem pudrem.

✅ Przepis na lukier

🔸Składniki:
◽ 1 szklanka cukru pudru (120 g)
◽ 3-4 łyżki wody lub soku z cytryny
Składniki wymieszaj ze sobą, za pomocą łyżki lub trzepaczki i od razu polukruj wystudzone faworki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments