Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚

✅ Przepis na CIASTO ZE ŚLIWKAMI
🔸 na tortownicę 20-22 cm

◽ 2 jajka L
◽ 1/2 szklanka cukru (100 g)
◽ szczypta soli
◽ 1 łyżka ekstraktu waniliowego
◽ 100 ml oleju (pół szklanki minus 2 łyżki)
◽ 100 ml mleka (pół szklanki minus 2 łyżki)
◽ 200 g mąki typ 500-550 (1 i 1/4 szklanki)
◽ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
◽ ok. 1/2 kg śliwek (np. węgierek)

🔽
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki umyj i wypestkuj. Mleko podgrzej tak, aby było ciepłe, ale nie gorące.
🔽
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
🔽
Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka góra-dół bez termoobiegu (165 st. C z termoobiegiem, tylko jeśli nie masz możliwości jego wyłączenia).
🔽
Jajka, cukier, sól i ekstrakt waniliowy ubijaj razem przez 5 minut na wysokich obrotach miksera, na puszystą pianę.
🔽
Następnie dolej lekko podgrzane mleko i olej i całość zmiksuj krótko.
🔽
Mikser odstaw na bok i przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość sprawnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką.
🔽
Kiedy ciasto będzie jednolite, przelej je do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, ja układałam je pionowo, aby więcej weszło. Jeśli zależy ci na tym, aby śliwki pozostały na wierzchu, układaj je na płasko, skórką do dołu.
🔽
Wierzch posyp przygotowaną wcześniej kruszonką i całość od razu wstaw do nagrzanego piekarnika, na drugi poziom od dołu. Ciasto piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
🔽
Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i chwilę przestudź, zanim je ukroisz.
🔽

✅ KRUSZONKA
◽ 50 g miękkiego masła
◽ 3 łyżki cukru (50 g)
◽ 3 pełne łyżki mąki (70-80 g)

🔽
Składniki kruszonki wymieszaj razem palcami do momentu, aż powstaną grudki ciasta.
Jeśli całość będzie zbyt wilgotna i nie będzie chciała się skleić, możesz dodać trochę dodatkowej mąki.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze