Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


✅ PRZEPIS NA CIASTO
🔸 na tortownicę 26 cm
◽ 25 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych)
◽ 4-5 łyżek cukru (50 g)
◽ 100 ml mleka (nieco mniej niż pół szklanki)
◽ 2 jajka L
◽ szczypta soli
◽ 2 pełne szklanki mąki typ 550 (350 g)
◽ 100 g miękkiego masła
✅ NADZIENIE
◽ 50 g miękkiego masła
◽ 1/2 szklanki cukru trzcinowego (100 g)
◽ 1/3 szklanki śmietanki 30% (100 ml)
◽ 50 g płatków migdałów
◽ 3 kwaśne jabłka (papierówka, antonówka, szara reneta)
🔽
Drożdże rozmieszaj z cukrem. Następnie dodaj ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Rozczyn powinien w tym czasie lekko podrosnąć lub przynajmniej wyraźnie zgęstnieć.
🔽
Jeśli używasz drożdży suszonych, wymieszaj je z ciepłym mlekiem i odstaw na 10 minut.
🔽
Pozostałą mąkę przesiej do misy miksera. Następnie dodaj sól, jajka, wyrośnięty rozczyn i miękkie masło. Całość wyrabiaj przez 10 minut na średnich obrotach miksera, u mnie na 2 biegu z 6. (Ciasto możesz również wyrobić ręcznie).
🔽
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
🔽
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka umyj, obierz i pokrój na plasterki. Następnie miękkie masło, śmietankę, cukier, jabłka i płatki migdałów wymieszaj razem.
🔽
Wszystko możesz poddusić przez chwilę, wówczas farsz będzie bardziej przypominał szarlotkę niż strucel. Możesz też dodać do środka 1/2 łyżeczki cynamonu. Jeśli podduszasz jabłka, pozwól im przestygnąć, zanim wyłożysz je na ciasto (mogą być lekko ciepłe, nie powinny być gorące).
🔽
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj w prostokąt 30 × 40 cm.
Na wierzchu ułóż przygotowane nadzienie i całość zwiń w rulon. Następnie pokrój na 7-9 części.
Pokrojone ślimaczki ułóż w wyłożonej papierem tortownicy i odstaw do ponownego wyrastania na 40 minut.
🔽
Pod koniec wyrastania piekarnik nagrzej do 170 st. C grzałka góra-dół bez termoobiegu (160 st. C z termoobiegiem).
🔽
Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na drugim poziomie od dołu przez 40-45 minut. Gdyby wierzch za mocno się przypiekał w trakcie pieczenia, przykryj go arkuszem papieru do pieczenia.
🔽
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmij z piekarnika, zostaw na blacie, aby przestygło, następnie wyjmij z blaszki i polej sosem karmelowym.

✅ SOS KARMELOWY
◽ 2/3 szklanki cukru trzcinowego (150 g)
◽ 1/2 szklanki wody (125 ml)
◽ 4 łyżki masła (60 g)
◽ 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml)
◽ szczypta soli
🔽
Do czystego rondelka wsyp cukier, dolej wodę i całość gotuj ok. 10 minut.
🔽
Następnie dodaj masło i mieszaj, podgrzewając, aż masło się rozpuści.
🔽
Na koniec dolej śmietankę i sól i całość gotuj, aż sos zgęstnieje (u mnie ok. 8-10 minut).

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments