Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚

✅ Przepis na sernik na zimno
🔶 na tortownicę 26 cm

◽ 1 paczka podłużnych lub okrągłych biszkoptów
◽ 1 kg sera białego mielonego z wiaderka
◽ 2 galaretki krystaliczne
◽ 100 g białej czekolady
◽ 200-300 g mleka skondensowanego słodzonego
◽ 2 galaretki truskawkowe
◽ owoce do dekoracji

1.
Galaretki truskawkowe rozpuść w 4 niepełnych szklankach gorącej wody (800 -900 ml) i odstaw, aby galaretki wystygły i zaczęły gęstnieć. Dwie galaretki krystaliczne rozpuść w 400 ml gorącej wody.
2.
Gdy galaretka krystaliczna dokładnie się rozpuści, dodaj do niej drobno pokrojoną białą czekoladę i mieszaj, aż całość się połączy. Czekoladę dodaj do gorącej galaretki. Następnie całość odstaw do przestudzenia. Galaretka z czekoladą może być ciepła, ale nie gorąca w chwili dodawania do sera.
3.
Dno przygotowanej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż biszkopty. Jeśli chcesz, biszkopty możesz namoczyć w mleku lub w ponczu z wody, cukru i cytryny (1/2 szklanki wody+ 1 pełna łyżeczka cukru + sok z cytryny).
4.
Biały ser przełóż do dużej miski, dolej mleko skondensowane słodzone i całość wymieszaj. Mleka dodaję około 1/2 puszki, możesz go dodać więcej lub mniej w zależności od tego jak słodki sernik lubisz.
5.
Do wymieszanych składników dolej przestudzoną galaretkę z czekoladą i całość ponownie wymieszaj. Gotową masę najlepiej odstawić na chwilę, aby nieco stężała.
6.
Gdy masa zacznie robić się gęsta, wylej ją na biszkopty i całość wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby masa nieco stężała.
7.
Następnie na wierzchu ułóż dowolne owoce, u mnie mrożone maliny. Jeśli używasz owoców mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej. Całość zalej tężejącą galaretką truskawkową. Na owoce wylej na początek mniej więcej połowę galaretki, wstaw do lodówki na 5-10 minut, aby warstwa galaretki zastygła. Następnie wylej resztę. Pozwoli to uszczelnić całość i zapobiegnie uciekaniu dużych ilości galaretki z wierzchu ciasta.
Gotowy sernik schłódź w lodowce przez 2-3 godziny. Po tym czasie możesz kroić.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments