Dziś mamy dla Was przepis krok po kroku na ciasto półfrancuskie drożdżowe, wielowarstwowe i maślane. Doskonałe do przygotowania drożdżówek i rogalików. Pokażemy Wam bardzo dokładnie cały proces składania ciasta oraz sposób zawijania drożdżówek.
Zajrzyj do naszego sklepu: https://domowe-wypieki.com/sklep/
Zajrzyj na naszego Instagrama: https://www.instagram.com/siostrypszczolki
Facebook: https://www.facebook.com/siostrypszczolki/
Jeśli chcesz wesprzeć nasz kanał i naszą działalność w sieci zajrzyj na stronę: https://patronite.pl/siostrypszczolki
Ciasto półfrancuskie:
– 400 ml mleka
– 1 kg przesianej mąki pszennej typ 450
– 120 g cukru
– 120 g roztopionego masła
– 2 jajka L
– 1 żółtko
– 4 g soli
– 20 g świeżych drożdży
– 300 g masła (z zamrażarki)
Nadzienie serowe:
– 500 g mielonego półtłustego twarogu
– 2 jajka
– 50 g miękkiego masła
– 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
– 400 g borówek amerykańskich
Na wierzch:
– 1 jajko
– gruby cukier brązowy
Przepis do druku dostępny tutaj: https://domowe-wypieki.com/przepisy/drozdzowki-polfrancuskie/