✅ Przepis na pierniczki, które zachowują kształt
🔸 Składniki na 30-40 sztuk
◽ 3 pełne szklanki mąki pszennej typ 450-550 (500 g)
◽ 100 g masła
◽ 1/2 szklanki cukru pudru (60 g)
◽ 3/4 szklanki miodu (250 g)
◽ 1 jajko L
◽ 1 przyprawa do piernika (20 g)
◽ 1 pełna łyżka kakao (15 g)
◽ 1 płaska łyżeczka sody (4 g)
🔸 Wykonanie
Do garnka wrzuć masło, dodaj miód, przyprawę do piernika i kakao. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści i składniki się połączą. Masła z miodem nie gotuj. Kiedy wszystko się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia. Masa może być lekko ciepła, byle nie była gorąca.
🔽
Następnie do miski lub misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i sodę oraz jajko. Na koniec dolej wystudzone masło z miodem. Całość wymieszaj na wolnych obrotach mieszadłem typu K lub hakiem do zagniatania, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto możesz również zagnieść rękami w misce.
🔽
Gotowe ciasto podziel na pół i rozwałkuj na stolnicy na grubość 3-4 mm lub 5 mm jeśli chcesz użyć grawerowanego wałka ze świątecznym motywem.
🔽
Następnie stempelkami wycinaj dowolne kształty. Wycięte pierniczki układaj na wyłożonej papierem blasze z piekarnika, zachowując niewielkie odstępy.
🔽
Jeśli używasz grawerowanego wałka, przejedź nim po powierzchni rozwałkowanego ciasta, naciskając w miarę możliwości równomiernie.
🔽
Następnie z odbitych wzorów wytnij pierniczki i ułóż na blasze.
🔽
Kiedy pierwsza blacha pierniczków jest gotowa, piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka góra-dół bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem (tylko jeśli nie masz możliwości pieczenia bez niego). Pierniczki wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu i piecz przez 8-12 minut. Ostateczny czas pieczenia będzie zależał od ich grubości, przeznaczenia (na choinkę lub do zjedzenia) i samego piekarnika — patrz „uwagi przed pieczeniem”.
🔽
Upieczone pierniczki od razu wyjmij z piekarnika i pozwól im wystygnąć przez 10 minut, zanim zdejmiesz je z blachy.
🔽
Jeśli mają być przechowywane przez dłuższy czas, po całkowitym wystudzeniu włóż je do wyłożonego papierem kartonowego pudełka i przechowuj w chłodnym miejscu (balkon, spiżarnia).
Powodzenia!