Przepis idealny na święta🎄. Przepyszny seromakowiec z biszkoptami.
Seromakowiec długo zachowuje świeżość, ale ze względu na mak powinien być przechowywany w chłodnym miejscu.
✅ Masa makowa
🔸Składniki na prostokątną blaszkę 24 × 35 cm
◽️500 g maku suchego mielonego
◽️ 2 szklanki gorącego mleka (500 ml)
◽️ 100 g masła
◽️ 1 szklanka cukru pudru (120 g)
◽️ 6 jajek L (białka i żółtka oddzielnie)
◽️ aromat migdałowy lub waniliowy
◽️ 200 g bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
◽️ 2 opakowania okrągłych biszkoptów (2 × 120 g)
🔸Sposób przygotowania
Rodzynki zalej wrzącą wodą 1-2 godziny przed pieczeniem i zostaw do namoczenia. Orzechy (jeśli dodajesz) drobno posiekaj. Masło rozpuść i wystudź.
🔽
Mak suchy mielony wsyp do miski i zalej gorącym (zagotowanym) mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut.
🔽
Przygotowaną blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
Następnie do maku dodaj rozpuszczone masło, cukier puder, żółtka i aromat. Całość wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem.
🔽
Dodaj odsączone rodzynki i orzechy (lub/i skórkę z pomarańczy) i całość wymieszaj już ręcznie.
W oddzielnej misce czystymi łopatkami miksera ubij pianę z białek na sztywno (niskie/średnie obroty miksera, 2-3 minuty).
🔽
Następnie ubitą pianę dodaj do masy makowej i dokładnie wymieszaj za pomocą dużej łyżki lub szpatułki.
🔽
Gdy masa makowa będzie gotowa, przełóż ją do przygotowanej blachy i wyrównaj. Na wierzchu ułóż biszkopty, tak aby zachodziły jeden na drugi, mniej więcej w połowie.
✅ Przepis na warstwę serową
🔸 Składniki
◽️1 kg twarogu (z wiaderka)
◽️200 g cukru (1 szklanka lub więcej, do smaku)
◽️100 g miękkiego masła
◽️aromat pomarańczowego lub waniliowy
◽️2 budynie waniliowe bez cukru (2 × 40 g)
◽️6 jajek L (białka i żółtka oddzielnie)
🔸Sposób wykonania
Składniki na warstwę serową (ser, jajka, masło) powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Miękkie masło i cukier utrzyj razem przez 5-7 minut.
Następnie po jednym dodawaj żółtka, cały czas kontynuując ucieranie.
Gdy dodasz wszystkie żółtka, ucieraj jeszcze 3-5 minut.
🔽
Następnie dodawaj po łyżce ser, ucierając po każdej dodanej porcji. Gdy dodasz cały ser, zatrzymaj mikser i zbierz dokładnie masę z brzegów i dna misy, aby całość na pewno dokładnie się wymieszała.
🔽
Na koniec dodaj budynie i aromat i całość krótko wymieszaj.
W oddzielnej misce ubij białka na sztywno czystymi łopatkami miksera. Białka ubijaj na niskich/średnich obrotach przez 2-3 minuty, bądź do chwili, gdy mikser zacznie zostawiać wyraźne ślady na powierzchni piany.
🔽
Ubite białka dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Białka powinny się dokładnie wymieszać z masą serową. Gorzej jest wymieszać całość za słabo niż za mocno, z obawy przed zniszczeniem piany 🙂.
🔽
Gotową masę ostrożnie wylej na wierzch biszkoptów i masy makowej, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika.
🔽
Ciasto piecz na drugim poziomie od dołu przez 60 minut. Po upieczeniu zostaw je w uchylonym piekarniku na 30-40 minut.
🔽
Następnie wyjmij je z piekarnika i całkowicie wystudź.
✅ Polewa czekoladowa
◽️100 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
◽️50 g miękkiego masła
◽️dowolna posypka (migdały, wiórki, posiekane orzechy)
Składniki rozpuść bardzo powoli na minimalnym ogniu, aby nie przypalić czekolady.
Gdy składniki się połączą, wylej polewę na wierzch ciasta, wyrównaj i posyp dowolną posypką.
Powodzenia!