Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


Zanim zrobisz orzeszki, zerknij na promocje w sklepie Orchideli. Warto 馃ぉ 馃コ SKLEP.ORCHIDELI.COM

Orzeszki nadziewane pysznym kremem czekoladowym z orzechami. 馃惪锔 Klasyczna propozycja na 艣wi膮teczny st贸艂.

鉁 Przepis na ciasto kruche

馃敻 Sk艂adniki na oko艂o 70 sztuk

鈼斤笍 500 g m膮ki pszennej typ 500-550 (3 pe艂ne szklanki)
鈼斤笍 250 g zimnego mas艂a
鈼斤笍 2 jajka L (100 g)
鈼斤笍 1/4 艂y偶eczki soli (2 g)
鈼斤笍 40 g cukru pudru (3 艂y偶ki)
鈼斤笍 1 p艂aska 艂y偶eczka sody (4 g)

馃敻 Wykonanie

Sk艂adniki do przygotowania tego ciasta powinny by膰 zimne, wyj臋te bezpo艣rednio z lod贸wki.

馃斀

Przesian膮 m膮k臋 i sod臋 wsyp do misy miksera. Nast臋pnie dodaj s贸l i ca艂o艣膰 przemieszaj.

馃斀

Je艣li nie przepadasz za sod膮 w cie艣cie, mo偶esz j膮 zast膮pi膰 1 艂y偶eczk膮 proszku do pieczenia. Orzeszki po upieczeniu b臋d膮 bardziej zwarte, poniewa偶 ciasto z proszkiem nie wyrasta tak intensywnie jak z sod膮.

馃斀

Dodaj jeszcze pokrojone na drobne kawa艂ki zimne mas艂o. Ca艂o艣膰 miksuj mieszad艂em typu K do momentu, a偶 ciasto nabierze konsystencji mokrego piasku.

馃斀

Nast臋pnie dodaj cukier puder i jajka i ca艂o艣膰 mieszaj mikserem do chwili a偶 powstanie jednolite ciasto.

馃斀

Ciasto mo偶esz r贸wnie偶 przygotowa膰 r臋cznie na stolnicy. W tym celu przesian膮 m膮k臋, sod臋 i proszek do pieczenia wysyp na stolnic臋 i wymieszaj razem.

馃斀

Nast臋pnie dodaj drobno pokrojone zimne mas艂o i ca艂o艣膰 posiekaj, a偶 powstan膮 drobniutkie grudki mas艂a, prawie niewidoczne w m膮ce. Dodaj cukier i jajka i ca艂o艣膰 ponownie posiekaj no偶em, tak aby wszystko si臋 po艂膮czy艂o. Nast臋pnie r臋kami zagnie膰 jednolite ciasto. Na pocz膮tku mo偶e si臋 wydawa膰, 偶e ciasta nie da si臋 zagnie艣膰, poniewa偶 jest zbyt suche, ale zagniataj cierpliwie 鈥 w ko艅cu zauwa偶ysz, 偶e ciasto zaczyna si臋 艂膮czy膰 i tworzy膰 elastyczn膮 ca艂o艣膰. Wyrabiaj膮c ciasto r臋cznie, pracuj sprawnie i szybko, aby ciasto nie ogrza艂o si臋 bardziej, ni偶 jest to niezb臋dne.
Z tak przygotowanego ciasta odrywaj ma艂e kawa艂ki i formuj okr膮g艂e kuleczki.

馃斀

W mi臋dzyczasie mo偶esz zacz膮膰 nagrzewa膰 patelni臋 do orzeszk贸w. Pami臋taj, aby nagrza膰 j膮 z obu stron. Gdy patelnia b臋dzie gor膮ca, w ka偶dym otworze umie艣膰 po kawa艂ku ciasta. Nast臋pnie patelni臋 zamknij i 艣ciskaj膮c, przytrzymaj chwil臋, aby ciasto dok艂adnie wype艂ni艂o otwory.

馃斀

Orzeszki sma偶 na 艣rednim ogniu, odwracaj膮c patelni臋 co jaki艣 czas, tak aby ciasteczka nabra艂y z艂otego koloru z obu stron.

馃斀

Gdy tak si臋 stanie, zdejmij patelni臋 z ognia i otwieraj膮c j膮 nad misk膮 lub blach膮 zrzu膰 z niej usma偶one po艂贸wki orzeszk贸w. Patelni nie trzeba wcze艣niej niczym smarowa膰, usma偶one orzeszki powinny samoistnie wypa艣膰 z formy. Gdyby tak si臋 nie sta艂o, po prostu pom贸偶 opornej skorupce no偶em lub widelcem 馃檪. W trakcie zdejmowania usma偶onych ciastek uwa偶aj 鈥 patelnia jest bardzo gor膮ca.

鉁 Przepis na krem czekoladowy

馃敻 Sk艂adniki:

鈼斤笍 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
鈼斤笍 100 g 艣mietanki 30 %
鈼斤笍 25 g mas艂a
鈼斤笍 50 g orzech贸w (drobno zmielonych, mo偶na nie dodawa膰)

馃敻 Spos贸b wykonania:

Czekolad臋 posiekaj drobno i umie艣膰 w misce.
Nast臋pnie dodaj 艣mietank臋 i mas艂o i ca艂o艣膰 podgrzej. Mo偶esz to zrobi膰 w mikrofali lub umieszczaj膮c misk臋 na garnku z gotuj膮c膮 si臋 wod膮. Miska nie mo偶e dotyka膰 powierzchni wody.

馃斀

Ca艂o艣膰 rozpuszczaj powoli do chwili, gdy sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Czekolada ogrzana zbyt mocno zwarzy si臋.

馃斀

Gdy sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮, dodaj jeszcze zmielone drobno orzechy i ca艂o艣膰 wymieszaj ju偶 bez podgrzewania.

馃斀

Nast臋pnie odstaw na chwil臋. Krem gotowy do u偶ycia powinien mie膰 konsystencj臋 p贸艂p艂ynn膮. Bardziej g臋stniej膮c膮 ni偶 rzadk膮.

馃斀

Gdy krem nieco zastygnie, nape艂niaj po艂贸wki orzeszk贸w. Nast臋pnie sklej z drug膮 po艂贸wk膮, odwracaj膮c i uk艂adaj膮c w taki spos贸b, aby pusta po艂贸wka znalaz艂a si臋 na dole, a krem m贸g艂 do niej sp艂yn膮膰 w trakcie zastygania.

馃斀

Je艣li chcesz mie膰 艂adne i foremne orzeszki, namiar ciasta, kt贸ry pojawi艂 si臋 przy sma偶eniu na brzegach skorupki, zetnij obierakiem do warzyw 馃檪.

Powodzenia!

#orchideli #orzeszki #wypieki #na艣wi臋ta

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments