Zanim zrobisz orzeszki, zerknij na promocje w sklepie Orchideli. Warto 🤩 🥳 SKLEP.ORCHIDELI.COM
Orzeszki nadziewane pysznym kremem czekoladowym z orzechami. 🐿️ Klasyczna propozycja na świąteczny stół.
✅ Przepis na ciasto kruche
🔸 Składniki na około 70 sztuk
◽️ 500 g mąki pszennej typ 500-550 (3 pełne szklanki)
◽️ 250 g zimnego masła
◽️ 2 jajka L (100 g)
◽️ 1/4 łyżeczki soli (2 g)
◽️ 40 g cukru pudru (3 łyżki)
◽️ 1 płaska łyżeczka sody (4 g)
🔸 Wykonanie
Składniki do przygotowania tego ciasta powinny być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki.
🔽
Przesianą mąkę i sodę wsyp do misy miksera. Następnie dodaj sól i całość przemieszaj.
🔽
Jeśli nie przepadasz za sodą w cieście, możesz ją zastąpić 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Orzeszki po upieczeniu będą bardziej zwarte, ponieważ ciasto z proszkiem nie wyrasta tak intensywnie jak z sodą.
🔽
Dodaj jeszcze pokrojone na drobne kawałki zimne masło. Całość miksuj mieszadłem typu K do momentu, aż ciasto nabierze konsystencji mokrego piasku.
🔽
Następnie dodaj cukier puder i jajka i całość mieszaj mikserem do chwili aż powstanie jednolite ciasto.
🔽
Ciasto możesz również przygotować ręcznie na stolnicy. W tym celu przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę i wymieszaj razem.
🔽
Następnie dodaj drobno pokrojone zimne masło i całość posiekaj, aż powstaną drobniutkie grudki masła, prawie niewidoczne w mące. Dodaj cukier i jajka i całość ponownie posiekaj nożem, tak aby wszystko się połączyło. Następnie rękami zagnieć jednolite ciasto. Na początku może się wydawać, że ciasta nie da się zagnieść, ponieważ jest zbyt suche, ale zagniataj cierpliwie — w końcu zauważysz, że ciasto zaczyna się łączyć i tworzyć elastyczną całość. Wyrabiając ciasto ręcznie, pracuj sprawnie i szybko, aby ciasto nie ogrzało się bardziej, niż jest to niezbędne.
Z tak przygotowanego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj okrągłe kuleczki.
🔽
W międzyczasie możesz zacząć nagrzewać patelnię do orzeszków. Pamiętaj, aby nagrzać ją z obu stron. Gdy patelnia będzie gorąca, w każdym otworze umieść po kawałku ciasta. Następnie patelnię zamknij i ściskając, przytrzymaj chwilę, aby ciasto dokładnie wypełniło otwory.
🔽
Orzeszki smaż na średnim ogniu, odwracając patelnię co jakiś czas, tak aby ciasteczka nabrały złotego koloru z obu stron.
🔽
Gdy tak się stanie, zdejmij patelnię z ognia i otwierając ją nad miską lub blachą zrzuć z niej usmażone połówki orzeszków. Patelni nie trzeba wcześniej niczym smarować, usmażone orzeszki powinny samoistnie wypaść z formy. Gdyby tak się nie stało, po prostu pomóż opornej skorupce nożem lub widelcem 🙂. W trakcie zdejmowania usmażonych ciastek uważaj — patelnia jest bardzo gorąca.
✅ Przepis na krem czekoladowy
🔸 Składniki:
◽️ 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
◽️ 100 g śmietanki 30 %
◽️ 25 g masła
◽️ 50 g orzechów (drobno zmielonych, można nie dodawać)
🔸 Sposób wykonania:
Czekoladę posiekaj drobno i umieść w misce.
Następnie dodaj śmietankę i masło i całość podgrzej. Możesz to zrobić w mikrofali lub umieszczając miskę na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać powierzchni wody.
🔽
Całość rozpuszczaj powoli do chwili, gdy składniki się połączą. Czekolada ogrzana zbyt mocno zwarzy się.
🔽
Gdy składniki się połączą, dodaj jeszcze zmielone drobno orzechy i całość wymieszaj już bez podgrzewania.
🔽
Następnie odstaw na chwilę. Krem gotowy do użycia powinien mieć konsystencję półpłynną. Bardziej gęstniejącą niż rzadką.
🔽
Gdy krem nieco zastygnie, napełniaj połówki orzeszków. Następnie sklej z drugą połówką, odwracając i układając w taki sposób, aby pusta połówka znalazła się na dole, a krem mógł do niej spłynąć w trakcie zastygania.
🔽
Jeśli chcesz mieć ładne i foremne orzeszki, namiar ciasta, który pojawił się przy smażeniu na brzegach skorupki, zetnij obierakiem do warzyw 🙂.
Powodzenia!
#orchideli #orzeszki #wypieki #naświęta