Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


🏖️ skorzystaj z wakacyjnej promocji Orchideli 👉 https://bit.ly/3KFeRMH

✅link do przepisu na chrupiące gofry 👉 https://bit.ly/44J3qNm

✅Przepis na gofry (16 sztuk)

🔸Składniki:

▫️2 szklanki mąki pszennej typu 500-550 (300 g)
▫️1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
▫️szczypta soli (2 g)
▫️2 szklanki mleka 2% (500 ml)
▫️1 pełna łyżka cukru (20 g)
▫️1/3 szklanki oleju (7 łyżek, 70 g)
▫️2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Dolej mleko i olej oraz żółtka.
Całość wymieszaj. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, zacznij nagrzewać gofrownicę.
W międzyczasie 2 białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto wylewaj łyżką, na rozgrzaną formę do gofrów.
Gofry piecz przez 3 minuty lub dłużej, w zależności od mocy gofrownicy.

Waffle recipe (16 pieces)
▫️2 cups of 500-550 type wheat flour (300 g)
▫️1 teaspoon of baking powder (5 g)
▫️a pinch of salt (2 g)
▫️2 cups of milk 2% (500 ml)
▫️1 full tablespoon of sugar (20 g)
▫️1/3 cup of oil (7 tablespoons, 70 g)
▫️2 large eggs (whites and yolks separately)

Put the flour, baking powder, salt and sugar into a bowl. Add milk, oil and egg yolks.
Mix everything. When the dough is smooth and uniform, start heating the waffle iron.
In the meantime, beat 2 egg whites until stiff and add to the dough, stirring gently.
Pour the batter by the spoon onto the hot waffle pan.
Bake the waffles for 3 minutes or longer, depending on the power of the waffle maker.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments