💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com
✅ Przepis na tiramisu z malinami
Składniki na 5-6 kieliszków ok. 300 ml pojemności
🔶 Mus malinowy
◽ 500 g malin (mogą być mrożone)
◽ 4 łyżki cukru (60 g)
✅ Przygotowanie
Maliny zagotuj z cukrem.
🔽
Następnie przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek i wystudź.
🔶 Krem do tiramisu
◽ 500 ml śmietanki 36%
◽ 1 łyżka ekstraktu waniliowego
◽ 5 żółtek (jajka L)
◽ 4 pełne łyżki cukru pudru (70 g)
◽ 250 g serka mascarpone
✅ Przygotowanie
Aby wysterylizować jajka, włóż je na kilkanaście sekund do wody o temp. 65 st.C. Zanim zaczniesz odliczanie, upewnij się, że woda po włożeniu jajek, osiągnęła ponownie temperaturę 65 st.C.
🔽
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z łyżeczką ekstraktu waniliowego. Gdy będzie ubita odstaw ją na chwilę na bok.
🔽
Następnie żółtka z wyparzonych jajek ubij z cukrem pudrem przez 5 minut, dodaj mascarpone, zmiksuj krótko.
🔽
W kolejnym kroku dodaj 2/3 bitej śmietany i wymieszaj, już bez miksera.
🔶 Dodatkowo
◽ 1 szklanka mocnej kawy lub espresso (można dodać alkoholu)
◽ biszkopty typu ladyfingers
✅ Przygotowanie
Biszkopty namocz w kawie i ułóż na dnie kieliszka. Następnie wylej 3-4 łyżki musu malinowego.
🔽
Na wierzchu ułóż ostrożnie 1-2 łyżki kremu, lekko wyrównując.
🔽
Następnie na kremie ułóż namoczone w kawie biszkopty. Zlej je 3-4 łyżkami musu malinowego.
🔽
Mus przykryj 2 łyżkami kremu. Na wierzchu ułóż 2 łyżki bitej śmietany i listek mięty.
🔽
Całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Smacznego