💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥W zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚
✅ Przepis na sernik
🔸 Składniki na blachę 20 × 30 cm lub 24 × 35 cm
◽ 1,5 kg sera białego (tłustego, śmietankowego, najlepiej z kostki)
◽ 1 szklanka cukru (180 g)
◽ ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy/wanilinowy
◽ 1 szklanka oleju (200 g)
◽ 2 szklanki mleka (2 × 250 ml)
◽ 3 budynie waniliowe bez cukru (3 × 40 g)
◽ 8 jajek L
🔸 Wykonanie
Składniki do sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz blachy 20 × 30 cm, przyda ci się dodatkowo rant — sernik rośnie dosyć wysoki.
🔽
Piekarnik nagrzej do 170 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem (opcja termoobiegu tylko dla tych, którzy nie mają możliwości piec bez termoobiegu).
🔽
Następnie białka dokładnie oddziel od żółtek i ubij je na sztywno (mikser powinien zostawiać wyraźne ślady w pianie).
🔽
Gotowe, ubite białka odstaw na bok na czas przygotowania masy serowej.
Do dużej miski (moja miała 4 l) wrzuć ser, dodaj żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy/wanilinowy). Następnie dolej olej i mleko oraz dodaj budynie.
🔽
Całość blenduj mikserem ręcznym przez 5 minut lub do momentu, gdy masa będzie gładka i nie będzie widać grudek sera. W międzyczasie skosztuj masę i dodaj więcej cukru, jeśli będzie za mało słodka.
Następnie mikser odstaw na bok. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać namoczone wcześniej rodzynki. Jeśli je dodajesz, całość wymieszaj ręcznie, łopatką lub trzepaczką.
🔽
Dodaj w 2-3 podejściach ubitą pianę i mieszając dokładnie tak, aby piana bardzo dokładnie wymieszała się z masą serową.
🔽
Następnie całość przelej do przygotowanej blachy. Ponieważ w blasze 20 × 30 cm sernik wychodzi wysoki, ja wcześniej umieściłam w blaszce dodatkowo wysoki rant.
🔽
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na drugim poziomie od dołu, najpierw przez 50 minut w temperaturze 170 st. C, potem temperaturę obniż do 100 st. C i dopiekaj sernik w ten sposób jeszcze 15-20 minut.
🔽
Po tym czasie wyłącz piekarnik. Następnie uchyl drzwi piekarnika na 1 cm i w ten sposób zostaw sernik do wystudzenia. Możesz go tak zostawić nawet na całą noc.
🔽
Wystudzony sernik wyjmij z formy, najpierw oddzielając boki. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem (sernik nie jest słodki) lub polać dowolną polewą (przepisy poniżej).
✅ Przepis na polewę kajmakową
🔸 Składniki
◽ 1/2 puszki masy kajmakowej (ok. 200-250 g)
◽ 2 łyżki mleka lub śmietanki 30%
◽ płatki lub siekane migdały (do posypania)
🔸 Wykonanie
Śmietankę (lub mleko) i kajmak podgrzej razem w mikrofalówce lub na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.
Gdy wszystko się połączy i zrobi półpłynne, odstaw masę do wystudzenia.
Następnie polej nią wierzch ciasta i posyp migdałami.