Wędzone mięsa z grilla – idealne na jesienną biesiadę!

0
4647

Jesień to czas, gdy wielu z nas powoli chowa już grille do komórek czy garaży, by czekały tam na kolejny sezon. Niekoniecznie jednak koniec pięknej pogody musi oznaczać koniec grillowania. Amatorzy jesiennych smaków mogą wykorzystać urządzenie do wędzenia przepysznych mięs.

materiał sponsorowany

Wędzenie na grillu – to możliwe

Jesienne menu nie może obyć się bez wędzonych dań, szczególnie mięs. Zapach wędzonek mocno kojarzy nam się właśnie z tą porą roku. Niektórzy rezygnują jednak z takiej obróbki jedzenia, ponieważ zakup sprzętu do wędzenia wydaje się drogi i często zbędny. Wędzarka może też zajmować sporo miejsca.

Idealnym rozwiązaniem jest tutaj… grill. Ten sam, na którym latem przyrządzamy ulubioną karkówkę. Na grillu można uwędzić dowolny rodzaj mięsa, również ryby. Jedynym warunkiem jest posiadanie urządzenia z pokrywą, która ma wywietrzniki. Tego rodzaju grille oferuje marka Weber. W ich sklepie znajdziemy grille z pokrywami zarówno w wersji węglowej, jak i gazowej.

Drugim warunkiem, który musimy spełnić, aby wędzić na grillu, jest zastosowanie odpowiedniego materiału opałowego (węgla z drzewa liściastego) lub specjalnych drewienek do wędzenia. Zarówno wysokiej jakości węgiel z drzew liściastych, jak i drewienka oferuje firma Weber. W jej sklepie znajdziemy drewienka do wędzenia pogrupowane według rodzaju mięs, do którego najlepiej pasują. Mamy więc drewienka do wędzenia wieprzowiny z miksu drzew liściastych oraz owocowych, wiórki drewniane do wędzenia drobiu czy, drewienka do wędzenia owoców morza drewienka do wędzenia wołowiny z mieszanki drzew liściastych, owocowych oraz orzechowych. W asortymencie Weber znajdziemy również drewno do wędzenia o aromacie whisky, drewienka z jabłoni, które doskonale nadają się do wędzenia ryb, drewienka z hikory, które idealnie sprawdzą się do wołowiny czy drewienka bukowe do ryb oraz drobiu.

Do wędzenia na grillu potrzebujemy jeszcze kilku drobnych gadżetów. Po pierwsze deski do wędzenia lub deseczek cedrowych. Przyda nam się również pojemnik wykonany ze stali nierdzewnej, w którym możemy przechowywać drewienka. Te i wiele innych akcesoriów do wędzenia na grillu można kupić w sklepie firmy Weber.

Wędzarka Smokey Mountain Cooker – wędzarnia i grill w jednym

Warto też zwrócić uwagę na sprzęt marki Weber, bezpośrednio stworzony do wędzenia. To wędzarka Smokey Mountain Cooker, która została wynaleziona z myślą o dymnym, aromatycznym BBQ.

To urządzenie umożliwia równoczesne grillowanie nawet 7 kg mięsa na dwóch rusztach o średnicy 57 cm. Podczas długotrwałej obróbki termicznej możesz bez problemu dokładać brykiet przez wygodne drzwiczki wykonane ze stali nierdzewnej.

Doskonałą cyrkulację powietrza w wędzarni zapewnia ekran termiczny, który uniemożliwia przenikanie ciepła w dół. Dokładnej kontroli temperatury sprzyjają otwory wentylacyjne w porywie oraz wbudowany termometr. W zestawie znajduje się również masywny ruszt do brykietu, miarka do brykietu a także misa na wodę wykorzystywaną w procesie wielogodzinnego wędzenia.

Wędzone mięso z grilla – jak to zrobić?

Kiedy posiadamy już odpowiednie przyrządy, sam proces wędzenia na grillu nie jest wcale trudny. Musimy zdecydować, czy chcemy wędzić na zimno czy na gorąco. W tym pierwszym przypadku temperatura grillowania nie powinna przekraczać 30 stopni C. Wędzenie na gorąco wymaga temperatury od 80 do 120 stopni C.

Wysokość temperatury i jej kontrolowanie to tak naprawdę kluczowe aspekty wędzenia. Aby sobie to ułatwić warto zaopatrzyć się w inteligentny termometr, który będzie nas informował o skokach temperatury na bieżąco. Tego typu urządzenia również znajdziemy w ofercie firmy Weber.  

Wędzone mięsa z grilla, które idealnie sprawdzą się podczas jesiennej biesiady to przede wszystkim dziczyzna, wołowina oraz wieprzowina. Delikatniejsze mięsa oraz ryby sprawdzą się równie dobrze i nie będą potrzebowały długiej obróbki – drób wędzi się zaledwie godzinę lub dwie.  

Jeśli chcesz zdobyć więcej grillowych inspiracji, zapisz się do newslettera na stronie weber.com i zacznij niezwykłą przygodę z grillowaniem!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments