#zakwaszburaków#wigilia#święta
Pikantno-winny smak idealny do uszek z grzybami, wystarczy podgrzać i zaserwować z naszymi uszkami..lub zaprawić nasz barszcz czerwony.
😳ZOBACZ GDZIE TKWI SEKRET TEGO ZAKWASU!
🤣
POSŁUCHAJ CENNYCH RAD GADATLIWEJ EWKI.
🙂JESTEŚ W KUCHNI WŁOSKIEJ ,ALE DZIŚ JEST PRZEPIS POLSKI.
🙂Na co dzień ,gotuję po włosku ,dla męża Włocha.
▶️ SUBSKRYBUJ ⤵️
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw
😃😃😃PRACOWAŁAM 12 LAT W RESTAURACJACH W SAMYM CENTRUM RZYMU.
💜🧡💛DZIĘKI ZA KAŻDEGO SUBA.
⤵️⤵️⤵️
SKŁADNIKI NA ZAKWAS
Na 2 litrowy słój użyłam 3 średnio duże buraki
2 łyżki suszonej bazylii
3/4 ziarna czarnego pieprzu, kilka ziaren kolendry, jeden ząbek czosnku, skórka z razowego chleba i składnik sekretny kawałek suszonego chrzanu, może być świeży jeśli masz.
▶️ZALEWA
1litr przegotowanej wody(letniej)- używamy 1 łyżka soli kamiennej i 1 lub 2 łyżki cukru.
⛄⏳⏰PRZYSZŁY ZAKWAS POZOSTAWIAMY NA 5 DNI W CIEPLE I CIEMNE MIEJSCE,PRZYKRYTY SCIERKĄ .
⚠️⚠️⚠️UWAGA
➡️Użyj rękawiczek ,do obierania jeśli nie chcesz mieć czerwonych rąk.
➡️zakwas mieszamy raz lub dwa razy na dzień TYLKO DREWNIANĄ ŁYŻKĄ
➡️chleb z zakwasu usuń po 3 dniach
➡️jeśli pojawi się jakiś nalot ,to zbierz i zamieszaj
⛄⏳⏰Po 5 dniach przecedzić i wlać do butelki, zakręcić ,wstawić do lodówki.
⏰⏰⏰TAKI ZAKWAS MOŻE STAĆ 10 dni w lodówce .
🙂PODOBA CI SIĘ⤵️
➡️ZOSTAW LIKE👍
➡️UDOSTĘPNIJ
➡️INSTAGRAM-MANGIARE U EWKI
➡️FACEBOOK-CIAO.KUCHNIA EWKI
📽📽📽FILMIKI UKAZUJĄ SIĘ 3 RAZY W TYGODNIU
💥💥💥POLECAM PLAYLISTĘ I FILMIKI⤵️
🎅🎄🎁PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
🎇Kruche ciasta
🎇Pierogi i ciasto na pierogi
🎇Babki
https://www.youtube.com/playlist?list=PLGgOQ3Hl9jQCIx5lO-OdjD3qAuz-mmXDUX
🎇Biszkopty ,torty
🎇Murzynek ekspresowy
https://www.youtube.com/playlist?list=PLGgOQ3Hl9jQAmRY6UQZPLT8fc2hwW20-Q
Buon appetito!