Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


🤩 Przepis na wspaniałe ciasto z owocami na kruchym spodzie z puszystą bezą. 👩‍ 🤌 Zapraszam do przetestowania

✅ Przepis na ciasto kruche

ℹ️ Ciasto nie wymaga lodówki do przechowywania.
ℹ️ Do jego przygotowania możesz użyć mrożonych owoców — nie rozmrażaj ich wcześniej, jedynie dokładnie obtocz w mące ziemniaczanej, przed wyłożeniem na ciasto.
ℹ️ W przypadku owoców mrożonych możesz również wydłużyć czas podpiekania pierwszej warstwy o 5-10 minut.

🔸 Składniki na prostokątną blaszkę 24×35 cm

◽ 660 g mąki pszennej typ 500-550 (4 pełne szklanki „z górką”)
◽ 100 g cukru pudru (3/4 szklanki)
◽ 300 g zimnego masła
◽ 8 żółtek
◽ cukier waniliowy (lub wanilinowy)
◽ 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
◽ 1 pełna łyżka kakao (15 g)
◽ 2 łyżki kaszy manny
◽ ok. 500-600 g porzeczki, borówki, czarnej jagody lub śliwek
◽ 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)

🔸Wykonanie:

Składniki do ciasta powinny być schłodzone (żółtka, masło).
Mąkę, proszek do pieczenia wymieszaj razem na stolnicy.

🔽

Następnie dodaj pokrojone drobno, schłodzone masło i całość posiekaj ostrym nożem, tak aby masło połączyło się z mąką.

🔽

Gdy tak się stanie, zrób zagłębienie na środku, dodaj cukier puder, cukier waniliowy (wanilinowy) oraz żółtka. Żółtka i cukier najpierw wymieszaj w środku łyżką, później całość posiekaj nożem z mąką. Następnie szybko i sprawnie zagnieć jednolite ciasto, nie przeciągając zagniatania dłużej, niż jest to niezbędne.

🔽

Ciasto możesz przygotować również w mikserze planetarnym: mąkę, proszek do pieczenia wymieszaj razem. Następnie dodaj pokrojone zimne masło i całość wymieszaj chwilę mieszadłem typu K. Masło powinno się rozdrobnić i połączyć z mąką (będzie wyglądać trochę jak piasek).

🔽

Następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy (wanilinowy) oraz żółtka. Całość wymieszaj ponownie tą samą końcówką, aż powstanie ciasto.

🔽

Gotowe ciasto wyjmij na stolnicę lub blat zagnieć krótko i podziel na 3 części: jedną nieco większą niż dwie pozostałe.

🔽

Pierwszą z mniejszych części owiń szczelnie i włóż do lodówki. Do drugiej części dodaj kakao, całość zagnieć i również włóż na chwilę do lodówki.

🔽

Największą część zetrzyj na dużych oczkach tarki na dno przygotowanej blachy. Możesz też odrywać kawałki ciasta palcami. Blachę posmaruj wcześniej masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

🔽

Następnie wierzch ciasta posyp 2-3 łyżkami kaszy manny i na nią wyłóż wymieszane z mąką ziemniaczaną, owoce. Jeśli używasz owoców mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej.

🔽

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 170 st. C z termoobiegiem i podpiecz przez 15-20 minut na drugim poziomie od dołu.

🔽

Następnie podpieczony spód wyjmij ostrożnie z piekarnika i na wierzchu owoców zetrzyj lub zeskub ciemne ciasto.

🔽

Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 15-20 minut, w tej samej temperaturze.

✅Przepis na pianę z białek

🔸 Składniki:

◽ 8 białek (z ciasta) + 3-4 dodatkowo (około 1/2 szklanki, 120-140 g)*
◽ 220 g cukru (1 pełna szklanka)

*Jeśli nie masz zamrożonych dodatkowych białek, możesz użyć tylko 8 białek pozostałych ze spodu. Ilość cukru nie ulegnie zmianie — piana będzie bardziej przypominać bezę po upieczeniu. Jeśli masz zamrożone białka, rozmroź je wcześniej i zostaw na blacie, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.

🔸Wykonanie:

Białka ubij na sztywno.

🔽

Następnie powoli dodaj cukier i kontynuuj ubijanie jeszcze około 5 – 7 minut.
Gdy piana jest gotowa, podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wyłóż na nie całą pianę.

🔽

Na wierzchu zetrzyj (lub zeskub) ostatni kawałek jasnego ciasta z lodówki.

🔽

Ciasto ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 20-25 minut lub do chwili, gdy wierzch nabierze złotego koloru. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwi. Ciasto zostaw w piekarniku na 30-40 minut, aby beza powoli opadła, a ciast przestygło.

🔽

Po tym czasie wyjmij je na blat i zostaw do całkowitego wystudzenia.

Powodzenia!

#orchideli #ciastazowocami #przepisnaciasto #skubaniec #pleśniak #Beza #ciasta

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments