2. Jajka utrzyj krótko z cukrem waniliowym lub wanilinowym, a ciepłe mleko wymieszaj z solą.
3. Następnie jajka, mleko i rozpuszczone drożdże wrzuć do misy miksera i wymieszaj krótko, aby składniki z grubsza się połączyły.
4. Gdy tak się stanie, dolej 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła i całość wyrabiaj przez 10 minut, najlepiej mikserem, ale można też ręcznie.
5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
6. Wyrośnięte ciasto zagnieć lekko dłonią, aby wypuścić nagromadzone gazy i zostaw na kolejną godzinę lub nieco dłużej.
7. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je na omączoną stolnicę i lekko zagnieć. Następnie rozpłaszcz ciasto palcami, po czym wytnij z niego okręgi średnicy około 7 cm.
8. Na środku każdego kawałka umieść łyżeczkę dżemu lub powideł i całość sklej dokładnie. Pączki układaj na omączonej tacy lub stolnicy, tak aby miejsce sklejenia znalazło się na dole pączka.
9. Pączki możesz również zostawić bez nadzienia lub nadziać je już po usmażeniu.
Uformowane pączki przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 30 minut do wyrastania.
10. W międzyczasie nagrzej olej lub smalec do temperatury 180 st. C. Temperatura jest właściwa, gdy wrzucony kawałek ciasta wynurza się od razu, ale nie rumieni się od razu.
11. Gdy pączki wyrosną, delikatnie wrzucaj je do nagrzanego tłuszczu i smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Po usmażeniu odsączaj je na ręczniku papierowym.
12. Po wystudzeniu pączki posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Strona główna Orchideli Dlaczego tłuszcz pieni się podczas smażenia pączków? #orchideli #tłustyczwartek #pączki
Dlaczego tłuszcz pieni się podczas smażenia pączków? #orchideli #tłustyczwartek #pączki
Subscribe
0 komentarzy
najstarszy