Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com

✅ Przepis na biszkopt jasny
🔸 Składniki na prostokątną blaszkę 24 × 35 cm
◽ 4 duże jajka
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 (70 g)
◽ 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
◽ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)

🔸 Wykonanie
Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj.
🔽
Piekarnik nagrzej do 160 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 150 st. C z termoobiegiem.
🔽
Całe jajka i cukier ubij na sztywno przez 15 minut, na najwyższych obrotach miksera.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj razem.
🔽
Gdy piana będzie ubita, odstaw mikser na bok i przesiej w 2-3 podejściach mąki z proszkiem, za każdym razem delikatnie mieszając.
🔽
Gotowe ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut.

✅ Przepis na biszkopt ciemny
◽ 5 dużych jajek
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ 5 łyżek wody
◽ 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450 (100 g)
◽ 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)
◽ 1 pełna łyżka kakao (20 g)
◽ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

🔸 Wykonanie
Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj.
🔽
Piekarnik nagrzej do 175 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Całe jajka i cukier ubij razem na sztywno przez 15 minut, na najwyższych obrotach miksera.
Następnie zmniejsz obroty miksera i powoli dodaj wodę, mieszając tylko do połączenia się jej z pianą.
🔽
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao wymieszaj dokładnie razem.
Gdy piana będzie ubita, odstaw mikser i przesiej w 2-3 podejściach mąki z proszkiem i kakao, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką.
🔽
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt piecz na drugim poziomie od dołu przez 35-40 minut.
🔽
Gdy biszkopt całkowicie wystygnie kieliszkiem lub wykrawaczką wytnij 12 kółek w środku.

✅ Poncz do nasączenia
◽ 1/2 szklanki przegotowanej wody
◽ 2 łyżeczki cukru (do smaku)
◽ 2-3 łyżki soku z cytryny (do smaku)
◽ dodatkowo: około 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń

Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na czas przygotowania kremu.

✅ Przepis na krem
◽ 3 szklanki mleka (3 × 250 ml)
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ cukier waniliowy (lub wanilinowy)
◽ 3 jajka
◽ 4 łyżki maki pszennej (60 g)
◽ 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
◽ 300 g miękkiego masła
dodatkowo
◽ puszka brzoskwiń (850 g)
◽ kiwi – 5 sztuk
◽ około 500 g truskawek (mogą być mrożone)
◽ 3 galaretki truskawkowe

🔸 Wykonanie
Dwie szklanki mleka (2 x 250 ml) zagotuj z całym cukrem i cukrem waniliowym (wanilinowym).
🔽
Do pozostałej szklanki mleka (250 ml) dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do gotującego się mleka z cukrem i całość mieszaj do zagotowania.
🔽
Gdy budyń się zagotuje, gotuj go jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając.
Następnie wyłącz ogień, budyń przykryj szczelnie i odstaw do wystudzenia.
🔽
Miękkie masło utrzyj przez 10 minut. Następnie po łyżce dodawaj zimny budyń, cały czas ucierając.
🔽
1/4 gotowego krem wyłóż na nasączony wcześniej jasny biszkopt.
Na kremie ułóż równo 12 kółek wyciętych z ciemnego biszkoptu.
🔽
Pomiędzy kółkami umieść drobno pokrojone kiwi. Kółka biszkoptu nasącz, a odstępy między kółkami wypełnij kremem, tak aby przykrył całość.
🔽
Na wierzchu ułóż blat ciemnego biszkoptu z wyciętymi kołami. W środku każdego z pustych kółek umieść pokrojone brzoskwinie.
🔽
Biszkopt nasącz i całość przykryj kremem. Wyrównaj i wstaw do lodówki na godzinę.
🔽
W międzyczasie 3 czerwone galaretki rozpuść w 4 szklankach gorącej wody (4 x 250 ml).
Gdy zacznie zastygać, na wierzchu ciasta ułóż pokrojone truskawki (mrożonych nie rozmrażaj).
🔽
Następnie całość zalej tężejącą galaretką.
Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments