#shorts
Siemanko! Dzisiaj szybki pomysł na smaczne bitki z polskiej wieprzowiny w kremowym sosie
cebulowym!
Bitki wieprzowe:
Składniki:
– 400 g szynki wieprzowej,
– sól,
– pieprz,
– olej do smażenia,
– 2-3 cebule,
– 1 łyżka masła,
– 300-400 ml wody,
– gałązka rozmarynu,
– 150 ml śmietanki 30%.
Przepis:
Oczyszczone kawałki szynki podziel na mniejsze kawałki i za pomocą tłuczka delikatnie rozbij mięso.
Następnie dopraw szynkę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż mięso z obu stron. Kiedy bitki nabiorą złotego koloru
ściągnij je i na tej samej patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka z dodatkiem masła.
Kiedy cebula się podsmaży dodaj bitki oraz wodę i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu aż
mięso będzie mięciutkie.
Następnie wlej słodką śmietankę, dodaj świeży rozmaryn i zredukuj sos o połowę.
Tak przygotowane bitki podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Surowe mięso wieprzowe jest sprężyste i lekko wilgotne – należy je kroić w poprzek włókien, aby
zawsze było miękkie i soczyste. Planując pieczenie, warto mięso wcześniej obsmażyć na patelni, a
zachowa kruchość. Polska wieprzowina zawiera dużo pełnowartościowego białka o korzystnym
składzie aminokwasowym.
#bitki #przepis #obiad #wieprzowina
#polskiemięso #pewnejestjedno #polskawieprzowina #polskiemięsokarmizmysły
#współpraca #współpracareklamowa
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego Oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.