Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


SUBSKRYBUJ https://www.youtube.com/user/SmakowiteDania i bądź na bieżąco!

Banalnie prosty, aromatyczny i bardzo smaczny sos koperkowy na ciepło bez śmietany to świetny dodatek do różnego rodzaju potraw klopsików lub sztuki mięsa, bardzo często podaje go z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo.

składniki na 3 porcje

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

3/4 szklanki mleka

1 szklanka bulionu

pęczek koperku

szczypta soli

przepis

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzamy mlekiem cały czas mieszając , na końcu wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Do sosu wrzucamy posiekany koperek, dodajemy szczyptę soli, chwilę
mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia a następnie zdejmujemy z ognia.
Sos koperkowy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, gdyż odgrzewany traci kolor i aromat.

Po więcej pysznych przepisów zapraszam na bloga : http://smakowitedania.blogspot.com/

Sprawdź inne moje przepisy na smaczne sosy :
//www.youtube.com/playlist?list=PLpKM13jxacYNCMkWJsQxzcaRucoky9RO7

Muzyka : Water Lily/The 126ers/https://www.youtube.com/audiolibrary/music

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments