Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Może pączka? 🍩❤️ Tym razem przepis na klasyczne pączki z marmoladą z dużą ilością żółtek i masła. Wydawać by się mogło, że z taką ilością tłuszczu pączek będzie zbity, tłusty itp. A tu proszę! Pięknie pływa po oleju i jest puszysty.

Rozczyn:
45 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru (10 g)
100 ml mleka
50 g mąki pszennej typ 450

Ciasto:
450 g mąki pszennej typ 450
90 g cukru
100 ml mleka
8 żółtek
szczypta soli
100 g roztopionego masła
20 ml spirytusu

Do smażenia:
1 l oleju lub 6 kostek smalcu

Przygotuj rozczyn:
Mleko podgrzej, aby było delikatnie ciepłe. Drożdże rozetrzyj z cukrem, aby były płynne. Wlej mleko, dodaj mąkę i wymieszaj. Odstaw na na ok. 15 – 20 minut.

Ciasto:
W misce ubij żółtka z cukrem na puch. Do osobnej misy przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, spirytus, i ubite żółtka. Wyrabiaj ręką (ok. 15 min.) lub końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 10 min). Pod koniec wlej roztopione masło i kontynuuj wyrabianie do całkowitego połączenia się składników. Gotowe ciasto powinno odstawać od ręki. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h – 1,5 h do podwojenia objętości.

Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj chwilę przez ok 2 – 3 minuty, aby “odgazować” ciasto. Rozwałkuj na placek na grubość 2 cm. Wykrawaj szklanką lub ringiem krążki o średnicy 6 – 6,5. Układaj na stolnicy w odstępach, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 – 45 min.

15 minut przed końcem wyrastania pączków rozgrzej smalec/olej do temperatury 175 stopni. Przygotuj talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładaj do tłuszczu. Smaż jednocześnie maksymalnie 5 pączków, aby zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Smaż ok. 2 – 3 minuty z każdej strony. Jeśli pączki będą smażyć się zbyt szybko, w środku będą surowe a z zewnątrz zbyt brązowe. Ważne jest, aby kontrolować temperaturę tłuszczu termometrem, aby nie było drastycznych wahań.
Pączki wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i umieść na papierowym ręczniku. Od razu nadziewaj marmoladą. Niektórzy nadziewają po wystudzeniu, więc musisz zdecydować, który sposób Ci bardziej odpowiada. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments