#Rolada miodowa to połączenie wszystkiego, co najlepsze – aromatu anyżu, pomarańczy i słodkich jabłek. Nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników ani trudnych technik cukierniczych – wystarczy postępować zgodnie z przepisem krok po kroku.
Deser najlepiej smakuje drugiego i trzeciego dnia, kiedy ciasto zmięknie. Dzięki temu będzie rozpływać się w ustach!
DOŁĄCZ DO NASZEJ AKADEMII: https://akademiapszczolek.com/
ZAOBSERWUJ NASZ PROFIL: https://www.instagram.com/siostrypszczolki/
Ciasto miodowe:
– 75 g masła
– 60 g cukru
– 220 g miodu wielokwiatowego
– 110 g kwaśnej śmietany 18% tł.
– ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 jajka
– 225 g mąki pszennej tortowej typ 450
Karmelowy krem chantilly:
– 40 g mleka 3,2% tł.
– 600 g śmietanki 36% tł.
– 60 g cukru
– 100 g czekolady karmelowej (u nas Callebaut)
– 200 g serka mascarpone
– 2 g żelatyny
– 10 g zimnej wody
– skórka otarta z pomarańczy
– 2 gwiazdki anyżu
Prażone jabłka:
– 380 g pokrojonych w kostkę jabłek
– 7 g soku z cytryny
– 40 g jasnobrązowego cukru
– 9 g skrobi kukurydzianej
– ziarenka wydrążone z ½ laski wanilii
– ok. 100 g – 120 g wody
Do dekoracji:
– orzechy pekan
– prażone jabłka
Przepis do druku: https://domowe-wypieki.com/przepisy/rolada-miodowa/