Przepis na przepyszny makowiec zawijany🎄 Jeden z popularniejszych przepisów domowych cukierników 🌟 w wersji papierowej – w najnowszej książce „Crème de la crème 2″🫶
✅ Przepis na makowiec drożdżowy zawijany
🔸Składniki na blachę 24 × 35 cm:
◽3 pełne szklanki mąki pszennej typ 500-550 (500 g)
◽ 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych (7 g)
◽ 3/4 szklanki cukru pudru (100 g)
◽ 5 żółtek
◽ 1 jajko
◽ 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
◽ 80 g masła
◽ szczypta soli (2 g)
🔸 Sposób przygotowania:
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru pudru, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie i odstaw, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
🔽
Jeśli używasz drożdży suchych, wymieszaj je z mlekiem i cukrem (bez mąki) i zostaw na 10 minut.
Następnie żółtka i jajko utrzyj z resztą cukru pudru na puszystą masę (3 – 5 minut).
🔽
Do misy miksera (lub do dużej miski) wsyp przesianą mąkę. Dodaj sól, utarte z cukrem jajka, mleko z drożdżami i powoli zagnieć, wyrabiając około 5 minut.
Następnie dolej przestudzone masło i kontynuuj wyrabianie jeszcze około 10 minut.
🔽
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. (W międzyczasie możesz przygotować sobie mak i kruszonkę. Pamiętaj jednak, aby pianę z białek do masy makowej ubić gdy ciasto jest już wyrośnięte).
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, leciutko zagnieć i podziel na 2 części.
🔽
Następnie pierwszą część rozwałkuj w prostokąt około 20 × 30 cm, wyłóż połowę masy makowej i wyrównaj.
🔽
Gdy wszystko jest gotowe, zwiń ciasto w rulon, mocno sklejając końce i przekrój na pół, zostawiając około 5 cm od końca.
🔽
Zapleć końce, tak aby powstało coś na wzór warkocza i od razu przełóż roladę do wyłożonej papierem blachy. Wszystko powtórz z drugą roladą.
Obie rolady możesz rozdzielić kawałkiem papieru do pieczenia, aby nie połączyły się w trakcie pieczenia.
🔽
Rolady przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik: 180°C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165-170°C z termoobiegiem.
🔽
Wyrośnięte rolady posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz na drugim poziomie od dołu przez 60 minut. Gdyby makowce zaczęły się w trakcie rumienić, możesz przykryć je arkuszem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i całkowicie wystudź.
✅ Przepis na masę makową
🔸Składniki:
◽ 400 g maku suchego mielonego
◽ 400 ml mleka (2 × 3/4 szklanki)
◽ 100 g rodzynek
◽ 1 łyżka miodu (prawdziwego lub sztucznego)
◽ 1 łyżka masła (20 g)
◽ 5 białek (pozostałych z ciasta)
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę lub dłużej.
Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj i zostaw na 30 minut. Jeśli używasz maku suchego mielonego, nie musisz go mielić.
🔽
Gdy mak nasiąknie, dodaj do niego miękkie masło, miód i odsączone rodzynki, wymieszaj.
🔽
Następnie białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą makową. Zacznij od dodania 1/3 piany, wymieszaj. Następnie dodaj resztę.
Gdy masa jest gotowa, podziel ją na pół i wyłóż na rozwałkowane rolady.
✅ Przepis na kruszonkę
🔸Składniki:
▫️ 50 g miękkiego masła
▫️ 50 g cukru (ok. 5 łyżek)
▫️ 70 g mąki (dowolny typ)
🔸Sposób przygotowania:
Składniki kruszonki wymieszaj szybko dłońmi.
Następnie wyłóż całą kruszonkę na wierzch przygotowanych makowców.
Powodzenia!
#orchideli #domowewypieki #makowiec #wypieki #ciasta #cremedelacreme #prezentdlaniej #prezentkulinarny