Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


Prze艂amujemy nud臋!

Delikatny, kolorowy biszkopt z serkami i galaretk膮馃専.
Przepis znajdziesz te偶 w ksi膮偶ce Orchideli w „Na S艂odko!.

鉁 Przepis na biszkopt

馃敻 Sk艂adniki na blach臋 24 脳 35 cm lub nieco wi臋ksz膮

鈻 9 bia艂ek
鈻 1,5 szklanki drobnego cukru (300 g)
鈻 4 偶贸艂tka
鈻 1,5 szklanki m膮ki typ 450-550 (230 g)
鈻 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia (10 g)
鈻 2/3 szklanki oleju s艂onecznikowego lub rzepakowego (150 g)

dodatkowo

Biszkopt bia艂y

鈻 1/4 ciasta biszkoptowego
鈻 3 艂y偶ki maku suchego lub wi贸rk贸w kokosowych

Biszkopt 偶贸艂ty

鈻 1/4 ciasta biszkoptowego
鈻 5 偶贸艂tek
鈻 1 艂y偶ka m膮ki pszennej (15 g)

Biszkopt r贸偶owy

鈻 1/4 ciasta biszkoptowego
鈻 1 opakowanie r贸偶owego kisielu, bez cukru (40 g)

Biszkopt ciemny

鈻 1/4 ciasta biszkoptowego
鈻 1 艂y偶ka kakao (10 g)

馃敻 Spos贸b przygotowania:

Biszkopt mo偶esz upiec dzie艅 przed sk艂adaniem ciasta. R贸wnie偶 kolorowe galaretki, kt贸re wejd膮 w sk艂ad masy, mo偶esz rozpu艣ci膰 dzie艅 wcze艣niej. Dzi臋ki temu dobrze zastygn膮, co u艂atwi ich p贸藕niejsze krojenie. Blaty biszkoptu mo偶esz dodatkowo nas膮czy膰 ponczem z wody, soku i cukru.

馃斀

Jajka do biszkoptu powinny by膰 wyj臋te z lod贸wki co najmniej 1 godzin臋 przed pieczeniem.

馃斀

Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Bia艂ka ubij na sztywno.

馃斀

Nast臋pnie powoli dosyp cukier, po 艂y偶ce, ca艂y czas ubijaj膮c. Kontynuuj ubijanie jeszcze oko艂o 7 鈥 8 minut, do chwili, gdy piana b臋dzie b艂yszcz膮ca i bardzo sztywna.

馃斀

Nast臋pnie dodaj 4 偶贸艂tka i ubijaj kr贸tko, tak aby 偶贸艂tka po艂膮czy艂y si臋 z pian膮. Gdy tak si臋 stanie, odstaw mikser na bok i w 2-3 podej艣ciach dosyp m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia.

馃斀

Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj szpatu艂k膮 lub trzepaczk膮.
Na koniec dolej olej i zn贸w ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj.

馃斀

Gotowe ciasto podziel na 4 r贸wne cz臋艣ci.
Zaczynaj膮c od jednej cz臋艣ci, dodaj suchy mak lub kokos, dok艂adnie wymieszaj i wylej na wy艂o偶on膮 papierem blach臋.

馃斀

Nast臋pnie do kolejnej cz臋艣ci dodaj 偶贸艂tka i 1 艂y偶k臋 m膮ki, wymieszaj delikatnie i wylej na wierzch warstwy z makiem.

馃斀

Nast臋pnie zr贸b biszkopt r贸偶owy. Aby wzmocni膰 kolor, mo偶esz doda膰 odrobin臋 r贸偶owego barwnika w proszku lub w 偶elu.
R贸偶owe ciasto wylej na wierzch dw贸ch pozosta艂ych.

馃斀

Na koniec przygotuj biszkopt ciemny, mieszaj膮c kakao z pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 ciasta.
Ciemne ciasto wylej na wierzch i ca艂o艣膰 delikatnie wymieszaj za pomoc膮 drewnianego patyczka, tak, aby warstwy si臋 przenika艂y.

馃斀

Gotowy biszkopt wstaw do piekarnika wcze艣niej nagrzanego do 180鈩 grza艂ka g贸rna i dolna, bez termoobiegu lub 165鈩 z termoobiegiem.

馃斀

Ja piek艂am sw贸j biszkopt na drugim poziomie od do艂u przez 40 minut. Przed wyj臋ciem biszkoptu z piekarnika, sprawd藕 patyczkiem, czy jest upieczony w 艣rodku.
Po upieczeniu biszkopt od razu wyjmij z piekarnika i zostaw do ca艂kowitego wystudzenia.
Nast臋pnie przekr贸j na dwa blaty.

鉁 Przepis na krem

馃敻Sk艂adniki:

鈻 galaretka malinowa
鈻 galaretka brzoskwiniowa
鈻 2 galaretki agrestowe
鈻 2 galaretki brzoskwiniowe
鈻 ok. 500 g serka waniliowego (np. danio)

馃敻 Spos贸b przygotowania:

Galaretk臋 malinow膮 rozpu艣膰 w 1 szklance gor膮cej wody (250 ml). Podobnie jedn膮 galaretk臋 brzoskwiniow膮.
Dwie galaretki agrestowe (zielone) rozpu艣膰 w 2 szklankach gor膮cej wody (500 ml).
Nast臋pnie galaretki przelej do pojemnik贸w z p艂askim dnem i odstaw do ca艂kowitego zastygni臋cia. Mo偶esz to zrobi膰 dzie艅 przed sk艂adaniem ciasta.
Nast臋pnie zastygni臋te galaretki pokr贸j w kostk臋 1 脳 1 cm.
Kolejne dwie galaretki brzoskwiniowe zalej 1 szklank膮 gor膮cej wody (250 ml) i dok艂adnie rozpu艣膰. Galaretka powinna pozosta膰 p艂ynna, mo偶e by膰 lekko ciep艂a.
Rozpuszczone galaretki brzoskwiniowe dolej do serk贸w i dok艂adnie wymieszaj 艂y偶k膮 lub trzepaczk膮.
Na koniec dodaj galaretki pokrojone w kostk臋 i ca艂o艣膰 delikatnie wymieszaj.
Gdy masa jest gotowa, od razu wylej j膮 na blat biszkoptu, lekko wyr贸wnaj i przykryj drugim blatem, lekko dociskaj膮c (masa szybko t臋偶eje).

鉁 Przepis na polew臋 czekoladow膮

馃敻 Sk艂adniki:

鈻 50 g czekolady mlecznej
鈻 50 g czekolady gorzkiej
鈻 20 g mas艂a

馃敻Spos贸b przygotowania:

Obie czekolady posiekaj dok艂adnie razem.
Dodaj mas艂o i ca艂o艣膰 powoli podgrzej razem, do rozpuszczenia czekolady.

馃斀

Staraj si臋 nie podgrzewa膰 za mocno, bo to spowoduje zwarzenie si臋 czekolady.
Gotow膮 polew臋 od razu wylej na ciasto.

馃斀

Ca艂o艣膰 odstaw do zastygni臋cia na kilka godzin.

Powodzenia!

#orchideli #ciasta #wypieki #ciasto #domowewypieki #deser
#kawa #ciasteczka #cakes #desery

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments