Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


#polskiemięsokarmizmysły #polskidróbsmaknajwyższychlotów #współpraca
Przepisów na pieczoną kaczkę jest wiele.
Ja uważam, że kiedy pieczona kaczka ma zagościć na naszym stole, to musi być ku temu szczególna okazja. Dlatego też dzisiaj pokażę wam jak przygotować pyszną pieczoną kaczkę.

Wiele słyszy się o mięsie drobiowym. I choć kojarzony jest głównie z kurczakiem, to przecież mamy dużo więcej rodzajów tego mięsa do wyboru: kaczki, perliczki, indyki, gęsi. Mięso drobiowe jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, które biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz są niezbędne dla pracy układu nerwowego. Dlatego warto po nie sięgać.

Przepis na Kaczkę:

Nadzienie:
– 100 g ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej,
– 1/2 suchej bułki,
– 1 jajko,
– 50 g masła,
– 1 gałązka rozmarynu,
– 1 łyżka majeranku,
– 30 g suszonej żurawiny,
– 2 cebule, 
– 2-3 ząbki czosnku,
– 50 g surowego boczku,
– sól do smaku,
– 60 ml rosołu lub wody.

Kaczka:
– 1 średniej wielkości kaczka,
– sól morska.

Sos:
– 1 marchew,
– 2 cebule,
– rozmaryn,
– 1 łyżeczka majeranku,
– 150 ml rosołu lub wody,
– 1/2 główki czosnku,
– szczypta soli,
– skrzydła oraz kuper kaczy,
– 1 łyżeczka mąki wraz z 50 ml wody do zagęszczenia.

bawełniany sznurek do związania kaczki

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego Oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments