Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


🍃Film powstał we współpracy reklamowej z Allegro

Przepisy, linki 👇🏻Szybkie obiady i dania kuchni azjatyckiej do zrobienia w 10 min!

Łap szybki przepis na zdrowy wege obiad – ideolo dla zbiaganych, którzy chcą zatroszczyć się o zdrowe jedzenie! Przepisy są ekspresowe, a w smaku jak zamawiane!

Linki do produktów:

Edamame https://na.allegro.pl/a/edamame
Makaron świezy ramen – https://na.allegro.pl/a/ramen
Sos sojowy (niskosodowy), duży – https://na.allegro.pl/a/sos_sojowy_kikkoman
Chilli w oleju https://na.allegro.pl/a/chilli_w_oleju
Olej sezamowy https://na.allegro.pl/a/olej_sezamowy
Pasta imbirowo-czosnkowa https://na.allegro.pl/a/pasta_imbir_czosnek
Papier ryżowy – https://na.allegro.pl/a/papier_ryzowy

PRZEPISY NA EKSPRESOWE OBIADY WEGAŃSKIE w stylu Azjatyckim:

00:42 👉 ORZECHOWY MAKARON RAMEN

Składniki na 1 porcję:
Makaron ramen, ugotowany (gotowy w 3 min) – 150 g
Kapusta czerwona – 1 kawałek (100 g)
Zielenina (np. szpinak) – 1 garść (25 g)
Edamame, mrożone lub konserwowe (zamiennik biała fasola/tofu) – 4 łyżki (80 g)
Sezam – 1 łyżeczka (5 g)
Szczypiorek – 1 łyżka (10 g)

Sos:
Masło orzechowe – 1 płaska łyżka (20 g)
Sos sojowy (niskosodowy), duży – 1 łyżka (10 g)
Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (3 g)
Chilli w oleju (zamiennik chilli w proszku) – 1 łyżeczka (8 g)
Olej sezamowy – 1 łyżeczka (3 g)
Sok z cytryny – 2 łyżki (20 g)

Wykonanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Kapustę pokrój w cienkie paski.
3. Wymieszaj składniki sosu.
4. Posiekaj drobno szczypiorek.
4. Do miski dodaj makaron, warzywa, opłukane z zalewy edamame lub fasolę, całość polej sosem. Wymieszaj.
5. Udekoruj szczypiorkiem i sezamem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
609.7 kcal
27.1 g białka
23.9 g tłuszczu
17.7 g węglowodanów

04:18 👉 EKSPRESOWE STIR FRY Z TOFU I WARZYWAMI

Składniki na 1 porcję:
Ryż – 4 łyżki (50 g)
Olej – 1 łyżka (10 g)
Papryka czerwona – ½ sztuki (70 g)
Papryka zielona – ½ sztuki (70 g)
Cebula czerwona – ⅓ sztuki (30 g)
Szczypiorek – 1 łyżka (10 g)
Tofu naturalne – ¾ sztuki (120 g)

Sos do stir fry
Pasta imbirowo-czosnkowa – 1 łyżeczka (10 g) (lub zamiennie na pokrojony imbir i czosnek lub suszony)
Sos sojowy niskosodowy – 1 łyżka (10 g)
Mąka ziemniaczana – ½ łyżeczki (6 g)
Chilli (w proszku lub w oleju) – szczypta lub ¼ łyżeczki (1 g)
Syrop klonowy/słodzidło – 1 łyżeczka (5 g)
Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)

Tip: sos można zrobić na zapas i użyć do dowolnych warzyw.

Wykonanie:
1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
2. Rozgrzej olej na patelni.
3. Paprykę i cebulę pokrój w większe paski, następnie przekrój je na pół i posiekaj na cienkie plasterki/paseczki. Wrzuć na patelnię na mocny ogień i podgrzewaj około 5 minut, często mieszając.
4. W tym czasie połącz wszystkie składniki sosu do stir fry.
5. Zalej sosem warzywa i podgrzewaj na mocnym ogniu, często mieszając, przez około 3-4 minuty.
6. Posiekaj szczypiorek.
7. Warzywa i tofu podawaj z ugotowanym ryżem i posypane szczypiorkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
461.3 kcal
16.9 g białka
17.1 g tłuszczu
58.7 g węglowodanów

08:27 👉SZYBKIE SPRING ROLLS Z TOFU

Składniki na 2 porcje:
Papier ryżowy – 8 arkuszy (72 g)
Marchewka – 2 sztuki (90 g)
Kapusta – 1 kawałek (100 g)
Kolendra – 1 łyżka (8 g) (opcjonalnie)
Tofu naturalne – 1⅓ sztuki (240 g)
Olej – 1 łyżka (10 g)
Sos sojowy niskosodowy – 1 łyżka (10 g)
Pasta imbirowo-czosnkowa – 1 łyżeczka (10 g) (lub zamiennie na pokrojony imbir i czosnek lub suszony)

Sos orzechowy:
Masło orzechowe – 1 łyżka (30 g)
Sos sojowy niskosodowy – 1 łyżka (10 g)
Pasta imbirowo-czosnkowa – 1 łyżeczka (10 g) (lub zamiennie na pokrojony imbir i czosnek lub suszony)
Woda – 4 łyżki (60 g)

Wykonanie:
1. Tofu pokrój w paseczki i włóż do miski. Dodaj olej, sos sojowy, pastę imbirowo-czosnkową i wymieszaj.
2. Wrzuć na patelnię i smaż około 3-4 minuty.
3. Poszatkuj w blenderze (lub zetrzyj na tarce) marchewkę i kapustę.
4. Arkusz papieru ryżowego zamocz w letniej wodzie, połóż na talerz. Na środku ułóż warzywa i tofu, zawiń boki, a następnie zroluj jak naleśnik.
5. Wymieszaj składniki na sos.
6. Gotowe rollsy zjadaj, maczając w sosie.

Wartość odżywcza 1 porcji:
402 kcal
18.8 g białka
18.9 g tłuszczu
40.4 g węglowodanów

❓ Pytanie odcinka: Jakie składniki do gotowania Ty lubisz zamawiać na Allegro?

💬 TWOJA reakcja jest dla mnie super ważna, więc lajkuj, komentuj, udostępnij!

👩‍💻 Blog: https://healthyomnomnom.pl
🛒 Helfikowe proste wege jadłospisy i e-booki: https://healthyomnomnom.pl/sklep
📷 Bądź w codziennym kontakcie – Instagram: / healthyomnomnom
📃 E-mail: kontakt@healthyomnomnom.pl

Dziękuję, że jesteś! Zostań na dłużej! ❤️
Healthy Omnomnom

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments