Film powstał we współpracy reklamowej z Allegro, czyli platformą, na której znajdziesz różne produkty z kuchni świata. Korzystając z programu Smart! masz zawsze darmową wysyłkę i łatwe zwroty.
Linki do produktów:
Kukurydziana tortilla https://allegro.pl/oferta/tortilla-kukurydziana-biala-bezglutenowa-12szt-14595143303?utm_source=YouTube&utm_medium=social&utm_campaign=influ_ingoing&utm_term=organic&utm_content=HealthyOmnomnom2
Tortilla https://allegro.pl/oferta/tortilla-wraps-bio-240g-amaizin-15813058082?utm_source=YouTube&utm_medium=social&utm_campaign=influ_ingoing&utm_term=organic&utm_content=HealthyOmnomnom2
Salsa chipotle https://allegro.pl/oferta/salsa-chipotle-sos-dip-200g-la-morena-12024963865?utm_source=YouTube&utm_medium=social&utm_campaign=influ_ingoing&utm_term=organic&utm_content=HealthyOmnomnom2
Ostra salsa: https://allegro.pl/oferta/valentina-salsa-pikantna-z-meksyku-370ml-13961255014?utm_source=YouTube&utm_medium=social&utm_campaign=influ_ingoing&utm_term=organic&utm_content=HealthyOmnomnom2
Fasolowa meksykańska pasta – https://allegro.pl/oferta/fasola-czarna-smazona-430g-la-sierra-12616116899?utm_source=YouTube&utm_medium=social&utm_campaign=influ_ingoing&utm_term=organic&utm_content=HealthyOmnomnom2
Płatki drożdżowe https://allegro.pl/oferta/platki-drozdzowe-drozdze-nieaktywne-enkioo-500g-13204852386?fromVariant=13204679227&utm_source=YouTube&utm_medium=social&utm_campaign=influ_ingoing&utm_term=organic&utm_content=HealthyOmnomnom2
Nachos – https://allegro.pl/oferta/don-fernando-nachos-tortilla-z-sola-200-g-14557003003?utm_source=YouTube&utm_medium=social&utm_campaign=influ_ingoing&utm_term=organic&utm_content=HealthyOmnomnom2
Link do domowej meksykańskiej pasty fasolowej:
0:00 Wstęp
PRZEPISY NA SZYBKIE MEKSYKAŃSKIE DANIA
0:20 👉🏻 TACOS Z MIELONĄ SOCZEWICĄ
Ilość porcji: 6 małych tacos
Składniki:
– kukurydziana tortilla, mała – 6 szt. (lub zwykła 2 szt.) (120 g)
– opcjonalnie: awokado – 1 szt. (140 g)
Soczewica mielona:
– soczewica gotowana (konserwowa) – 7 łyżek (130 g)
– oliwa/olej – 1 łyżka (10 g)
– cebula czerwona – ½ szt. (50 g)
– czosnek (świeży) – 1 ząbek (5 g)
– kumin – ½ łyżeczki (3 g)
– papryka wędzona – 1 łyżeczka (5 g)
– orzechy włoskie – 1 łyżka (10 g)
Domowa salsa
Ilość porcji: 1 miseczka
Składniki:
– papryka czerwona – ½ szt. (70 g)
– pomidor – 3 szt. (320 g)
– kolendra (świeża) – 1 garść (15 g)
– sól – 2 szczypty
– papryka chilli (mielona) – 2 szczypty
– sok z limonki – 2 łyżki (20 g)
Wykonanie:
Soczewicę odcedź i niedokładnie rozgnieć widelcem. Olej rozgrzej na patelni. Pokrój cebulę w kostkę, dodaj na patelnię. Rozgnieć w prasce czosnek i dodaj na patelnię razem z soczewicą i przyprawami. Pokrusz orzechy włoskie, dodaj na patelnię i podgrzewaj razem około 5-10 minut.
Pokrój drobno pomidory i przełóż je na sitko, żeby odcedzić sok. W tym czasie pokrój drobno paprykę. Dodaj do niej kolendrę, sól, chilli w proszku, sok z limonki i pomidory.
Tortillę podgrzej na suchej patelni. Nałóż na nią soczewicę, salsę i opcjonalnie pokrojone lub rozgniecione awokado.
Mamy to!
06:04 👉🏻 TAQUITOS Z FASOLĄ
Ilość porcji: 4 rulony
Składniki:
– tortilla – 4 szt. (240 g)
– refried beans – 9 łyżek (180 g)
– oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
– opcjonalnie: salsa (z wcześniejszego przepisu lub gotowa) lub np. salsa chipotle
Guacamole
Ilość porcji: 1 mała miseczka
Składniki:
– awokado – 1 szt. (140 g)
– sok z limonki – 1 łyżka (10 g)
– pomidor – 1 szt. (140 g)
– sól – 1-2 szczypty
– pieprz (mielony) – 1-2 szczypty
– czosnek (świeży) – 1 ząbek (5 g)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na tortilli rozsmaruj pastę fasolową.
Zawiń tocos jak naleśniki, opcjonalnie możesz z wierzchu posmarować odrobiną oliwy. Połóż na blaszkę i piecz do zarumienienia (ok. 5 minut).
Przygotuj guacamole. Pokrój drobno pomidora. Rozgnieć awokado, dodaj do niego sok z limonki, pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj.
Możesz dodać salsę z wcześniejszego przepisu lub gotową.
10:19 👉🏻TOFU CHILLI-LIMONKA
Ilość porcji: 1 miseczka
Składniki:
– tofu – 1 szt. (180 g)
– sok z limonki – 2 łyżki (20 g)
– papryka wędzona – 1 łyżka (5 g)
– papryka chilli (mielona) – 1-2 szczypty
– sól – 1-2 szczypty
– opcjonalnie: płatki drożdżowe – 2 łyżki (10 g)
– mąka – 1 łyżka (12 g)
– woda – 3 łyżki (30 g)
– oliwa – 1 łyżka (10 g)
– zielenina (2 garście)
– salsa
– guacamole
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrusz tofu na większe kawałki (jak na filmie). W misce wymieszaj mąkę, sól, przyprawy i płatki drożdżowe Dodaj wodę, oliwę i sok z limonki. Dodaj tofu i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blaszkę i piecz około 15-20 minut (w połowie przemieszaj).
Tak przygotowane tofu możesz dodać do sałatki, burrito, tacos, podać z zieleniną, guacamole i salsą lub jako przekąskę do nabijania na wykałaczki.