Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Zabrałem się za tradycyjne kiszenie kapusty. Najpierw drobno poszatkowałem świeżą, białą kapustę. Dokładnie wymieszałem wszystko, ugniatając kapustę, aż zaczęła puszczać sok. Później przełożyłem ją do wyparzonych słoików, mocno ubijając, aby pozbyć się powietrza i zostawić jak najmniej wolnej przestrzeni. Ważne, aby kapusta była całkowicie przykryta sokiem – to klucz do udanej fermentacji.
Słoiki szczelnie zamknąłem i odstawiłem w chłodne, ciemne miejsce. Teraz wystarczy czekać kilka tygodni, aby kapusta nabrała idealnego smaku. Wkrótce będzie gotowa do jedzenia – zdrowa, pełna probiotyków i gotowa, by zagościć na stole jako dodatek do wielu dań. Nie mogę się doczekać, aż spróbuję! 😋
składniki:
2 słoiki 4 l
9,5 kg kapusty przed szatkowaniem
4 marchewki
160g soli
2 ,5łyżki cukru
2,5 l przegotowanej wody

INSTAGRAM : https://www.instagram.com/oddaszfartucha/?hl=pl

FB : https://www.facebook.com/pg/Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube-1454548041521360/posts/

WSPARCIE KANAŁU https://www.youtube.com/channel/UCHnTiRefXHNhLfr-vEF7ZLQ/join

https://www.cda.pl/ODDASZFARTUCHA/vfilm

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments