Placuszki, których musicie spróbować 😉 Robi się je bardzo szybko, a przepis jest niezwykle prosty. Placki z cukinii lub kabaczka to pyszna i bardzo tania przekąska lub wspaniały dodatek do mięs a nawet samodzielne danie. Wiele osób twierdzi, że mogą być konkurencją dla placków ziemniaczanych i często z nimi wygrywają. Wystarczy zetrzeć cukinię, dodać składniki i ciepły posiłek gotowy.
Zapraszam Was również na inne dania z cukinią w roli głównej:
„Cukinia. Przepis na łatwą surówkę z cukinii.” – https://youtu.be/kUUn3Ic3F1o
„Zupa krem z cukinii. Przepis na pyszną i szybką zupę.” – https://youtu.be/sYKrjHmL7xM
NA SKRÓTY:
00:31 – cukinia czy kabaczek – czy to to samo?
01:44 – składniki
02:42 – potrzebne akcesoria
03:00 – przygotowanie
03:25 – czy 2 łyżeczki soli to nie za dużo do takich placków ?
05:54 – smażenie – na jakiej mocy kuchenki, jak długo smażyć placki z cukinii?
07:14 – i gotowe
Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
500 g cukinii
2 ząbki czosnku
2 – 3 cm białej części pora
1 mała biała cebula
2 jajka (rozmiar M)
2 łyżeczki soli
50 g (około 2 kopiaste łyżki) mąki pszennej (tortowej, typ 450)
50 g (około 2 kopiaste łyżki) mąki ziemniaczanej
3 – 4 łyżki tłuszczu do smażenia (dowolny olej do smażenia, masło klarowane…)
#menudorotki #kanałkulinarny #menu