Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Przepis jak zrobić doskonały piernik z powidłami. Czy taki piernik faktycznie musi długo dojrzewać i leżakować? Jak samemu zrobić przyprawę do piernika i czy warto kupować gotową? Co jest tajemnicą doskonałego piernika? Jak zrobić to wspaniałe świąteczne ciasto? Czy współczesny przepis na piernik dojrzewający to ten tradycyjny?Jak dobrać składniki aby wyszedł pyszny, aromatyczny i miękki? Jak zrobić doskonałą polewę czekoladową? Na te i wiele innych pytań odpowiem Wam w tym filmie.

Zapraszam Was również na filmy:
„Najszybszy piernik na świecie” – https://youtu.be/c3qxrGMoczk
„Pierniki. Idealne ciasto na pierniki.” – Pierniki. Idealne ciasto na pierniki.

NA SKRÓTY:
00:45 – składniki
02:13 – czy można zastąpić część miodu cukrem ?
03:21 – ile dodać i której przyprawy korzennej do piernika ?
03:58 – jak samemu zrobić przyprawę do piernika ?
07:43 – potrzebne akcesoria
08:00 – na jakiej blasze piec piernik ?
09:19 – przygotowanie ciasta na piernik
12:32 – dlaczego kiedyś pierniki mogły dojrzewać kilka miesięcy a nawet lat ?
14:53 – czy z tego ciasta można też zrobić pierniczki ?
15:03 – jak długo dojrzewa moje ciasto na piernik ?
15:41 – przygotowanie ciasta do pieczenia
18:38 – w jakiej temperaturze piec piernik ?
21:25 – jak długo piec piernik ?
25:53 – jak przekładać piernik powidłami, dżemem ?
27:34 – po co i jak długo piernik powinien leżakować przed jedzeniem?
28:01 – po co jest polewa czekoladowa w pierniku ?
28:42 – jak przygotować polewę czekoladową ?
30:32 – polewanie piernika polewą czekoladową
31:05 – jak długo zastyga polewa czekoladowa ?
32:17 – jak wygląda piernik po przekrojeniu ?
32:50 – wpadki 😉

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej tortowej, typ 450
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 (ewentualnie można ją zastąpić mąką tortową, typ 450)
1/3 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżeczka sody
300 g miodu (lub mieszanki miodu i cukru pudru: np. 75 g cukru pudru i 225 g miodu)
110 g masła
30 g mleka
1 jajko (wielkość M)
15 – 20 g mieszanki korzennej do piernika (ważna jest waga samej mieszanki korzennej w gotowym opakowaniu przyprawy do piernika bo niektórzy producenci dodają nawet ponad 80% cukru czy mąki)

A JAK ZROBIĆ MIESZANKĘ KORZENNĄ DO PIERNIKA?
Z poniższych proporcji wagowych uzyskacie 50 g przyprawy korzennej.

W nawiasie podaję Wam również ilości w łyżeczkach przyjmując, że 1 łyżeczka to 4 gramy, co nie zawsze sprawdza się przy każdym składniku, dlatego jeśli macie wagę polecam jednak odważanie 😉

– cynamon mielony: 16 g (4 łyżeczki)
– goździki mielone: 12 g (3 łyżeczki)
– imbir mielony: 8 g (2 łyżeczki)
– gałka muszkatołowa mielona: 4 g (1 łyżeczka)
– kardamon mielony: 3 g (3/4 łyżeczki)
– ziele angielskie mielone: 2 g (1/2 łyżeczki)
– kolendra mielona: 2 g (1/2 łyżeczki)
– anyż mielony: 2 g (1/2 łyżeczki)
– pieprz mielony: 1 g (1/4 łyżeczki)

Do przełożenia piernika 300 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki czy pomarańczowego

POLEWA CZEKOLADOWA:
3 – 5 kopiastych łyżeczek cukru pudru
3 kopiaste łyżeczki gorzkiego kakao
1 jajko wielkości M
100 g masła

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments