Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą – PRZEPIS – Mała Cukierenka
link do przepisu: https://malacukierenka.pl/swiateczne-ciasto-z-musem-czekoladowym-malinami-i-beza.html
Mała Cukierenka:
http://www.malacukierenka.pl/
https://www.instagram.com/mala.cukierenka/
https://www.facebook.com/Ma%C5%82a-Cukierenka-113126622076532/
@malacukierenka
#tort #beza #ciasto #pycha #wypieki #baking #deser #przepis #ciasta #cake #torcik
Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą
Składniki:Ciasto:
3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
120g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
120g Majonezu Kieleckiego
50g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
70ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Mus czekoladowy:
200g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
150g mlecznej czekolady
700ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
8g żelatyny + 100ml wody
300g malin
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Beza:
5 białek w temperaturze pokojowej
250g drobnego cukru do wypieków (można również dać zwykły cukier kryształ, ale drobniejszy lepiej się rozpuści)
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 kisiel o smaku truskawkowym lub malinowym bez cukru
różowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)
Dodatkowo:
4-5 łyżek konfitury lub dżemu malinowego