Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Jak zrobić klasyczne i słynne na całym świecie pieczone ziemniaki Hasselback. Jakie wybrać ziemniaki? Jak je odpowiednio nakroić? Jak piec w piekarniku i ile czasu, oraz czym doprawić ziemniaki po szwedzku aby wyszły niezwykle pyszne, aromatyczne, chrupiące z zewnątrz, a w środku zostały miękkie, kremowe i rozpływające się w ustach?

Zapraszam Was również na film „Typy kulinarne ziemniaków – czyli dlaczego ziemniak ziemniakowi nie równy?” – https://youtu.be/oJ72RLKTk0o

A może macie ochotę na ziemniaki jak z restauracji czyli po prowansalsku? – https://youtu.be/Y9xKgDagWKs

NA SKRÓTY:
00:04 – co to jest i skąd pochodzi ziemniak Hasselback ?
01:33 – składniki
01:42 – jakie ziemniaki są najlepsze do przygotowania ziemniaków Hasselback ?
03:21 – czy każdy tłuszcz nadaje się do pieczenia, smażenia w wysokich temperaturach ?
03:59 – czy (każda) oliwa nadaje się do pieczenia ?
04:58 – potrzebne akcesoria
06:09 – do jakiej temperatury należy rozgrzać piekarnik ?
06:45 – przygotowanie ziemniaków, jak nakrajać ziemniaki Hasselback ?
08:35 – jak długo piec ziemniaki Hasselback ? (I etap: 30 minut)
08:43 – dlaczego nie można piec ziemniaków Hasselback od początku z czosnkiem i ziołami ?
09:37 – jak długo piec ziemniaki Hasselback ? (II etap: 15 minut)
09:55 – jak przygotować mieszankę ziołową i czosnek do pieczenia ziemniaków Hasselback ?
11:36 – jak długo piec ziemniaki Hasselback ? (III etap: 10 minut)
12:21 – jak długo piec ziemniaki Hasselback ? (IV etap: 5 minut)
12:51 – i gotowe
13:17 – a jak wyglądają w środku ?

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:
1 – 1,5 kilograma ziemniaków (najlepiej mączystych, typ kulinarny C)
(polecam film, z którego możecie dowiedzieć się więcej o co chodzi z tymi typami ziemniaków)
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
dodatkowo wspaniale się sprawdzi dodanie po 1 gałązce świeżego tymianku i rozmarynu
1 kopiasta łyżeczka soli
5 średniej wielkości ząbków czosnku
50 g tłuszczu do pieczenia (olej o odpowiednim punkcie dymienia lub masło klarowane)
#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments