BABKA MARMURKOWA – PRZEPIS NA REWELACYJNĄ BABKĘ – to jeden z moich ulubionych przepisów, który gości od lat na moim świątecznym stole.
Przepis powstał we współpracy z Polskimi Zakładami Zbożowymi „PZZ” w Krakowie, producentem Mąki ze Smokiem, która odznacza się wyjątkową bielą uzyskaną bez wybielaczy. Mąka swoją wyjątkową biel zawdzięcza temu, że jest robiona z bielma, czyli samego środka ziarna.
#przepisyJoli #babka #wielkanoc
Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Subskrybujcie mój kanał Przepisy Joli na YouTube (wystarczy kliknąć tutaj) https://www.youtube.com/channel/UCiWXI8XDS4lEBwqWi-enu0A?sub_confirmation=1
Tutaj znajdziecie link do aplikacji PrzepisyJoli: https://przepisyjoli.com/2018/01/najlepsze-sprawdzone-przepisy-jednej-aplikacji/
Składniki:
2 i 1/3 szklanki Mąki ze Smokiem z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie (1 szklanka=250 ml)
5 żółtek
5 białek
1 i 1/3 szklanki szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
100 ml wody
150 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Dodatkowo:
forma o średnicy 23 cm
cukier puder do posypania
Przepis tekstowy znajdziecie: https://przepisyjoli.com/2021/03/babka-marmurkowa-przepis-na-rewelacyjna-babke/