W takie upalne dni proponuję na obiad przygotować pyszny chłodnik z ogórków.
Składniki:
6 średniej wielkości ogórków gruntowych (ok. 500 g)
1/2 pęczka koperku
1/3 pęczka drobnego szczypiorku razem z cebulką
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
400 ml jogurtu greckiego (lub gęstego jogurtu naturalnego)
200 ml jogurtu naturalnego kremowego
Dodatkowo
jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Do startych ogórków dodać posiekane drobno szczypiorek i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Do jogurtu greckiego dodać jogurt naturalny, wymiesza i wlać do miski z ogórkami.
Ogórki wymieszać z jogurtami, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i odstawić na ok. 20 minut, żeby smaki się przegryzły (chłodnik trochę się rozrzedzi). Przed podaniem chłodnik wymieszać.
Chłodnik podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami z wody.
Subscribe
0 komentarzy
najstarszy