#chrusty#faworki#frappe
W różnych cześciach Włoch mają takie nazwy jak:chiacchiere,bugie, cenci🙂JESTEŚ W KUCHNI WŁOSKIEJ
Mangiare u Ewki
Mangiare -jeść
▶️SUBSKRYBUJ Z 🔔
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw
▶️ZOSTAW LIKE
⤵️⤵️⤵️
Składniki na około 60-70
chrustów(frappe):
500 gr mąki
40 gr cukru
1 jajko i 1 żółtko
150-160ml wina (wytrawne lub półwytrawne)
50 gr masło temp.pokojowa
szczypta soli,
starta skórka z jednej cytryny
3 kostki smalcu do smażenia
Cukier puder do posypania.
⚠️⚠️⚠️Uwaga!!!
1) Jeśli użyjesz wina słodkiego lub pół słodkiego -chrusty( frappe) będą za słodkie.
2) ciasto musi odpocząć 1/2 godz. w lodówce.
3) grubość ciasta na chrusty(frappe )to
3 mm. w przeciwnym razie wyjdzie nam mniej chrustów.
4) smażymy na smalcu lub oleju ,można też użyć pół na pół( smalec i olej).
5) cytrynę sparzyć i osuszyć następnie zetrzeć na tarce .
📽📽📽FILMIKI UKAZUJĄ SIĘ 3 RAZY W TYGODNIU.
📲📱💻INSTAGRAM -Mangiare u Ewki
📲📱💻FACEBOOK-Ciao.kuchnia ewki
📧KONTAKT
ewa.kiwior@op.pl
🙂ZAPRASZAM NA MOJĄ PPLAYLISTĘ
➡️PĄCZKI Z KONFITURĄ
➡️PĄCZKI DOMOWE
➡️KREM KAWOWY
➡️MUFFINKI BANANOWE
➡️kokosanki bez miksera
➡️LASAGNA WŁOSKA🇮🇪
#chrusty#faworki#karnawał
Buon appetito!