Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Przepis na mieloną wołowinę z ziemniakami i warzywami

Mielona wołowina to jedno z tych dań, które cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Można ją przygotować na wiele sposobów, a dziś podzielę się prostym i smacznym przepisem, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Będziemy potrzebować kilku podstawowych składników.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 450 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 średnia papryka (można użyć połowy dużej papryki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży pomidor lub kilka małych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 30 g masła (do ziemniaków)
  • 80 g ulubionego sera
  • 100 g mozzarelli
  • Świeża pietruszka lub koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie (dodaj 1 łyżeczkę soli) do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je i odstawiamy.

  2. Przygotowanie mięsa: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy przez kilka minut, aż mięso zmieni kolor.

  3. Warzywa: Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek (można go zmiażdżyć) i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, przyprawy (sól, pieprz, paprykę mieloną) oraz przecier pomidorowy. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut, aż zmiękną warzywa.

  4. Ziemniaki: Ugotowane ziemniaki ugnieć z masłem i, jeśli lubicie, z dodatkiem świeżej pietruszki lub koperku.

  5. Ser: Przed podaniem, do mięsa możemy dodać pokrojony ulubiony ser oraz mozzarellę, aby wszystko się rozpuściło i stworzyło pyszną zapiekankę.

Podanie:

Na talerzu umieść puree ziemniaczane, na wierzch nałóż przygotowane mięso z warzywami. Całość można udekorować świeżymi ziołami. To danie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments