Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Wszystko o cebularzu – czyli jak zrobić ten niezwykle smaczny przysmak z Lubelszczyzny w postaci drożdżowej bułeczki z cebulą i makiem. Jak przygotować dużo bardzo smacznego i bardzo taniego jedzenia? Dla jednych są wspomnieniem i smakiem z dzieciństwa, inni znają go jako tradycyjny regionalny przysmak ze wschodu.

NA SKRÓTY:
01:20 – składniki
03:34 – czy cebulę do cebularza blanszować czy podsmażać ?
04:23 – potrzebne akcesoria
05:10 – czy i jak można przyspieszyć wyrastanie rozczynu i ciasta drożdżowego ?
05:39 – co zrobić jeśli minimalna temperatura Waszego piekarnika to 50’C
06:36 – jak przygotować rozczyn ?
08:12 – jak długo powinien wyrastać rozczyn ?
08:21 – przygotowanie cebuli do farszu
11:15 – przygotowanie ciasta drożdżowego. Jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe ?
12:45 – jak długo powinno wyrastać ciasto drożdżowe ?
12:58 – przerobienie / odgazowanie ciasta
13:19 – formowanie bułek
14:08 – wyrastanie bułek
14:24 – przygotowanie farszu z cebuli
14:53 – w jakiej temperaturze piec cebularze ?
14:59 – nałożenie farszu na bułki
15:44 – jak długo piec cebularze ?
17:12 – i gotowe
17:43 – a tak wyglądają w środku

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI: (na 8 małych cebularzy lub 5 wielkich)

FARSZ CEBULOWY:
300 g cebuli (około 2 duże cebule)
5 kopiastych łyżeczek maku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki tłuszczu (30 gramów) – najlepiej masła klarowanego
do sparzenia 1 litr wody i 1 łyżeczka soli

CIASTO DROŻDŻOWE:
150 g mąki pszennej KRUPCZATKI
150 g mąki pszennej typ 550
30 g masła
2/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
1 duże jajko
125 ml mleka

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments