Na takie upały 🙂 takie zimniutkie ciasto bez pieczenia z galaretką 🙂
Składniki na warstwę serową:
1 kg zmielonego sera
0,5 kg truskawek
3 łyżki żelatyny
0,5 szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml)
3/4 szklanki cukru
Składniki na górną warstwę:
150 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
400 ml gorącej wody
Wykonanie:
Truskawki zblendowałam z cukrem. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, dokładnie wymieszałam i odstawiłam. Do misy robota dałam twaróg, wlałam zblendowane z cukrem truskawki i zmiksowałam.
Następnie cały czas miksując wlewałam żelatynę. Tak przygotowaną masę wlałam do tortownicy i wstawiłam do lodówki. Gdy masa stężała truskawkową galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie i odstawiłam do ostudzenia. Truskawki pokroiłam na kawałeczki i wysypałam na wierzch ciasta, wylałam na nie ostudzoną galaretkę i ponownie odstawiłam do lodówki.