Składniki:
1 l śmietany 36%
0,5 kg mascarpone
6-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
Masa malinowa:
małe opakowanie malin
2 galaretki malinowe
0,5 gorącej wody
Dodatkowo:
opakowanie kakaowych herbatników (380 g)
Blacha o wymiarach 22×33 cm
Wykonanie:
Do miski wlałam schłodzoną śmietankę i ubijałam mikserem, gdy śmietana zaczęła gęstnieć dodałam cukier puder i nadal miksowałam. Na koniec dodałam do śmietany serek mascarpone i zmiksowałam do uzyskania gęstego kremu. Masę podzieliłam na 2 równe części do drugiej dodałam kakao i zmiksowałam.
Na dnie blachy ułożyłam herbatniki wyłożyłam jasną warstwę, na tej warstwie ułożyłam ponownie warstwę herbatników, a niej warstwę kakaową i herbatniki.
Galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie i odstawiłam do stężenia. Na górnej warstwie herbatników rozsypałam maliny, a następnie zalałam tężejącą galaretką. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby stężało.