Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Szynkowar. Jak go używać i czy warto mieć w swojej kuchni. Jak przygotowuje się najlepszą domową szynkę – lepszą niż ze sklepu. Zapraszam Was na przepis jak zrobić samemu domową wędlinę. Co zrobić aby szynka z szynkowaru (szynkowara – bo obie formy są poprawne 😉 była pyszna, soczysta, delikatna i mięciutka. Jak przygotować mięso do szynkowaru? Jak i czym doprawić szynkę aby była aromatyczna. Jak długo peklować i parzyć mięso w szynkowarze. W jakiej temperaturze to robić i do jakiej wody (ciepłej czy zimnej) wkładać szynkowar.

Zapraszam Was również na film: „Moja letnia kuchnia w ogrodzie, przydomowa wędzarnia i grill w jednym.” – https://youtu.be/nOFLteKtsIg

NA SKRÓTY:
00:36 – składniki
02:48 – co to jest sól peklująca, czy jest zdrowa, czy warto ją stosować ?
05:18 – potrzebne akcesoria
06:33 – przygotowanie mięsa
09:05 – jak długo peklować, marynować mięso ?
09:24 – przygotowanie szynki do parzenia
09:46 – jak przygotować szynkowar do parzenia ?
11:56 – jak długo parzyć szynkę i w jakiej temperaturze ?
13:40 – jak postępować z szynką po zakończeniu parzenia ?
16:30 – jak wygląda gotowa szynka w środku ?

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:
na 1 kg szynki wieprzowej

20 g soli peklującej lub soli zwykłej (która jak działa, którą wybrać zobacz: „02:48 – co to jest sól peklująca, czy jest zdrowa, czy warto ją stosować ?”)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej)
1/2 łyżeczki pieprzu
4-5 owoców jałowca

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments