Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Zupa cebulowa zapiekana z grzankami i ciągnącym się serem. Rozgrzewająca, pyszna, aromatyczna i sycąca francuska zupa cebulowa. Dokładnie taka, jaką dostaniecie w restauracji. Zapraszam Was na przepis jak zrobić ją samemu w domu i się nie narobić 😉

Zapraszam Was również na filmy:
„Bulion warzywny.” – https://youtu.be/1s459HRg5oQ
„Kremowa zupa cebulowa.” – https://youtu.be/NxBYuZ3OjX0
„Najlepszy przepis jak zrobić pyszny domowy majonez ” – https://youtu.be/WTgi5tcP9JU

NA SKRÓTY:
00:35 – składniki na zupę
03:00 – składniki na bulion (jeśli nie macie gotowego bulionu)
03:52 – potrzebne akcesoria
04:25 – przygotowanie
04:32 – przygotowanie bulionu
04:35 – dlaczego bulion najlepiej gotować na zimnej wodzie?
05:41 – przygotowanie grzanek
08:11 – przygotowanie zupy
11:28 – rozgrzanie piekarnika do zapiekania
12:21 – co zrobić z warzywami z bulionu ?
13:12 – zapiekanie zupy z grzankami i serem w piekarniku
13:31 – co zrobić aby grzanki były dłużej chrupiące?
14:11 – i gotowe
15:02 – wpadki 😉

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:
1 kg cebuli białej
3 duże ząbki czosnku
100 g masła zwykłego (nieklarowanego)
200 g wina białego półsłodkiego ewentualnie półwytrawnego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka kopiasta suszonego tymianku
Dowolne pieczywo do przygotowania grzanek
Ciągnący się ser – najlepiej mozzarella

SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY (jeśli nie macie gotowego bulionu)
1,5 litra zimnej wody
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
10 cm zielonej części pora
1 średnia pietruszka lub 2 malutkie młode razem z nacią
2 średnie marchewki
1/4 mniejszego selera
1 łyżeczka masła (można wziąć z masła potrzebnego do przygotowania zupy )
1 łyżeczka soli

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments