Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Przepis jak zrobić najlepszy nieopadający ciemny, brązowy lub czarny biszkopt. Rzucany, bez proszku do pieczenia czy oleju. Zdradzę Wam tajemnicę co zrobić, aby tak zrobiony kakaowy czy czekoladowy biszkopt sam pięknie urósł i to bez wspomagaczy, potem nie opadł, był miękki, sprężysty i puszysty.

Zapraszam Was również na filmy:
„Jak równo pokroić biszkopt na blaty.” – https://youtu.be/oqIdj_LlbvA
„Jak zrobić najlepszy jasny wysoki biszkopt.” – https://youtu.be/cA6iUsllXBY
„Jak zrobić krem z mascarpone i śmietany.” – https://youtu.be/1IFBX9TcIv8
„Jak zrobić krem czekoladowy.” – https://youtu.be/H-yXVKn_zZ8

NA SKRÓTY:
01:18 – składniki
02:15 – czy można użyć cukru normalnego albo pudru?
02:41 – czy można zastąpić cukier czymś innym?
03:35 – po co sól w biszkopcie ?
04:10 – czy biszkopt potrzebuje proszku do pieczenia albo tłuszczu?
05:14 – potrzebne akcesoria
08:08 – rozgrzanie piekarnika
08:18 – przygotowanie ciasta na biszkopt
17:30 – pieczenie, jak długo piec?
19:11 – jak sprawdzić czy biszkopt jest upieczony?
20:27 – czy rzucanie biszkoptem ma sens?
23:36 – i gotowe
23:58 – po co przekładać biszkopt do góry nogami?
24:35 – jak zdjąć papier do pieczenia nie uszkadzając biszkoptu?
27:10 – wpadki 😉

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI na biszkopt, który piekę na filmie:
średnica formy 20 cm,
wysokość ciasta po upieczeniu między 7 cm a 8 cm

6 jajek (wielkość M)
180 g drobnego białego cukru
120 g mąki pszennej tortowej typ 450 (lub 405)
5 g mąki ziemniaczanej
25 g kakao gorzkiego (brązowego lub czarnego)
3 szczypty soli

PIECZENIE:
temperatura 165 ’ C,
górna i dolna grzałka
półka w piekarniku o jedną niżej niż środkowa

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments