Co zrobić z nadmiarem czarnych porzeczek? Zapasy na zimę 😉 W domowej spiżarni musi być obowiązkowo dżem z czarnej porzeczki. Jak zrobić go samemu, tylko z dwóch składników – i to bez żelfixu, bez konserwantów i bez pasteryzowania? Dżem z tego przepisu jest tak smaczny, że będziecie go chcieli ciągle jeść, a robi się go błyskawicznie.
NA SKRÓTY:
00:34 – składniki
00:48 – jaki cukier dodać do dżemu porzeczkowego? Zwykły czy żelujący?
02:02 – potrzebne akcesoria
02:50 – przygotowanie
04:22 – jak długo gotować owoce w cukrze?
05:53 – jak sprawdzić czy używane już słoiki i pokrywki nadają się do ponownego przygotowania przetworów?
06:29 – jak przygotować słoiki i zakrętki?
06:37 – i gotowe
06:43 – czy słoiki z dżemem należy pasteryzować / wekować?
07:16 – a jak wygląda gotowy dżem??
Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
Czarna porzeczka
Cukier biały lub trzcinowy
U mnie waga cukru to zawsze 1/10 wagi porzeczek i tak np.
750 g czarnej porzeczki
75 g cukru
1 kg czarnej porzeczki
100 g cukru
…itd.
#menudorotki #kanałkulinarny #menu