Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Niezwykle smaczny, delikatny, wręcz kremowy, pełen maku, rozpływający się w ustach, aromatyczny, oblany wspaniałą i niepowtarzalną czarną polewą czekoladową – tak można opisać doskonały makowiec japoński. Zapraszam Was na przepis, jak zrobić taki makowiec i zapewniam, że zawsze się udaje.

Zobaczcie też inne filmy z makowcem w roli głównej:
„Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa.” – https://youtu.be/-6H2g7mZM0w
„Najłatwiejszy makowiec na kruchym spodzie.” – https://youtu.be/k5Dyj5AVxXs
„Zawijaki makowe to taki makowiec w plasterkach.” – https://youtu.be/xLjskjtbow8
„Wyjątkowo pyszny seromakowiec.” – https://youtu.be/iD2F6q29gFE

NA SKRÓTY:
01:07 – składniki
03:05 – jak przygotować bakalie ?
04:42 – potrzebne akcesoria
05:10 – jakiej wielkości blacha będzie potrzebna
06:07 – przygotowanie masy makowej
10:08 – w jakiej temperaturze piec ciasto ?
11:13 – na której półce w piekarniku piec ciasto ?
11:26 – jak długo piec makowca japońskiego ?
12:19 – po czym poznać, że makowiec jest już upieczony ?
14:37 – jak zrobić idealną błyszczącą polewę czekoladową, która się nie klei i nie pęka ?
16:20 – i gotowe
17:20 – jak ciasto wygląda w środku ?

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:

MASA MAKOWA
500 g mielonego maku
700 g mleka
350 – 400 g jabłek
150 g masła
100 g drobnego cukru
150 g miodu np. rzepakowy
2 całe jajka
50 g kaszy manny (około 5 łyżek)
1/2 łyżeczki soli
40 g amaretto lub 1 łyżeczka aromatu migdałowego
100 – 150 g bakalii

POLEWA CZEKOLADOWA:
15 g (około 3 łyżeczki) gorzkiego kakao
100 g masła
20 g (około 3 łyżeczki) cukru pudru
1 jajko – wielkość M

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments